Home send e-mail
Japanse Samurai Zwaarden Yoroi Armor & Aziatische kunst Informatie & Service
Zwaarden / Nihonto Zwaard-toebehoren Consignatie-zwaarden
Kabuto & Yoroi Damast- & Jachtmessen Boeken Blockprints & Scrollen Overige
Contact / Condities Nieuws / Agenda

Hier ziet u het overzicht van de Japanse Samurai zwaarden (Nihonto) waaronder vallen ; Katana, Wakizashi , Tanto , Yari en Naginata, welke wij momenteel in ons beheer hebben. Al deze items zijn oud /antiek of éénmalig , dus geen reproducties. Links ziet u een korte beschrijving en rechts de bijbehorende afbeelding. U kunt op de afbeelding klikken voor een vergroting.

Zwaarden / Nihonto : Tanto / Wakizashi / Katana

Nihonto Tanto collectionNihonto - Samuraizwaard nr.: Z-1

Dit is een authentiek Nihonto Japans DaiSho Samurai zwaard set.

Een bijzondere DaiSho met zeer uitzonderlijke super Koshirae ( midden 1800 ) in goede oude gebruikte conditie en ShiraSaya , beide klingen in goede Japanse polijsting.

De Katana (Dai) is gesigneerd , Kii no Kuni YASUMITSU ( Ishido school , provincie Kii ) met NBTHK Hozon certificaat, uit de Shinto periode, (ca. 1682-1698). De kling is elegant en foutloos met een Chu-kissaki en mooie Horimono. Kii Yasumitsu uit de Genroku periode ( ca. 1682-1698) is de tweede generatie Kii Yasumitsu en gerangschikt met 15 punten bij de Hawley. Zijn voorganger was actief rond Enpô ,( 1673-1681). We weten ook dat hij uit de familie Uemura kwam en een leerling van de eerste generatie Kii Yasutsuna . Dit betekent dat de Yasumitsu-lijn behoorde tot de Ishidô-groep die in de provincie Kii bleef toen veel van de andere meesters naar Ôsaka of Edo verhuisden. Zelfs Kii Yasutsuna zou tijdelijk in Ôsaka hebben gewerkt, wat wordt ondersteund door het feit dat zijn zoon, de tweede generatie Yasutsuna, wordt vermeld als een in Ôsaka gevestigde smid, dat wil zeggen dat hij daar permanent is verhuisd.

Deze katana heeft een mooie Horimono op de Omote kant met als afbeelding een draak die om een bloesem stronk omhoog klimt, aan de andere kant ( Ura ) zijn 3 Sanscrit of Bonji symbolen gegraveerd. De Hamon is een Choji Midare Hamon met Nioi met Yo, Ashi, Tobiyaki en Muneyaki in Yakidashi stijl. De Jihada is een mooie levendige Itame en Jinie. De Katana is Ubu ( niet ingekort ) met 2 mekugi-ana. Zijn zwaarden behoren tot de Jyo-saku smeden.

De Wakizashi (Sho) is gesigneerd : Uda Kunimune (Uda school , Yamato, 4e generatie) Edo periode (ca. 1650). De kling is in een goede polijsting is Ubu ( niet ingekort ) met 3 Mekugi-ana. De Hamon is een Suguha Hamon in Nie en Nioi. De Jihada is goed en levendig gesmeed Itame in de Yamato stijl met Ji-nie, met een Chu-kissaki en geheel foutloos en behoort tot de Jyo-saku klasse.

Uda shool is ontstaan in Uda gebied Yamato provincie. Daarna verhuisde Ko Nyudo Kunimitsu naar de provincie Ettchu. Ze werkten in de Nanbokucho-periode en deze school ging door naar de Muromachi-periode (ouei-tijdperk). In het Ettchu-gebied zijn Norishige en Go beroemd en er zijn veel goede zwaardsmeden in de Nanbokucho-periode. Klingen toegeschreven aan Uda Kunimune afkomst van Uda School. er zijn 4 generaties, dit moet de laatste zijn, de Hawley geeft hem 15 punten.

De oprichter van de Uda School wordt beschouwd als Kunimitsu . Hij kwam oorspronkelijk uit het Uda district van de provincie Yamato. Hij werkte rond het Bunpo-tijdperk of 1317 aan het einde van het Kamakura-tijdperk. Alle volgende smeden van deze school gebruikten het kanji-teken “Kuni” in hun handtekeningen. Op een gegeven moment verhuisde hij naar de provincie Etchu, dus hoewel de Uda School zijn basis had in de Yamato-traditie, wordt het beschouwd als een van de wakimono-scholen uit deze regio, samen met scholen als hij Fujishima en Chiyozuru. Samen worden deze drie scholen vaak aangeduid als de kita kuni mono. Aangezien de resterende werken van Kunimitsu niet bestaan, wordt algemeen aangenomen dat zijn studenten, Kunifusa en Kunimune, de ware oprichters van deze school zijn. Beide smeden studeerden onder Norishige van de Etchu-provincie en waren actief rond het Koan-tijdperk (1361). De werken van deze vroege Uda smeden volgden de stijl van de Yamato Den, met name op het gebied van sugata en hamon.

Deze Daisho is in de veiling van Bonhams London vele jaren geleden te koop aangeboden en nu sinds vele jaren in mijn verzameling weer te koop. Tevens zijn er ShiraSaya's en Tsunagi's bij , de Saya's hebben een oude Sayagaki van Mr. Sato Kanzan Sensai die daarmee de beide klingen beschrijft.

De Koshirae in Handachi uitvoering zijn met super bijzondere zeer zware Shakudo kwaliteit fittingen met doodshoofden en botten als afbeelding wat ik in al mijn verzamel jaren nog nooit gezien heb in deze kwaliteit en uitvoering. Er wordt wel eens een tsuba of F&K setje aanbeboden met een doodshoofd, maar nog nooit een komplete Koshirae, laat staan als een DaiSho set. De beide monteringen hebben een Kogai en Kozuka set met gesigneerde Ko-katana. De Tsuba's de F&K, Menuki's , Kojiri, Kaeshizuno, Kurigata en Kozuka en Kogai zijn Shakudo met doodshoofd motief. Dan hebben de beide Saya's een in goud verf Mon als de TAKAHA Mon ( Havik veren ) van de Asano familie of Clan die deze Daisho in opdracht heeft gegeven. De Habakis zijn een 2 delige, bij de wakizashi een zeer speciale, met aan beide kanten in vol relief afgehakte hoofden in zeer hoge kwaliteit en details , en bij de katana ook 2 delig en beide Habaki's met een mantel van goudfolie. Dan hebben de Saya's als Kojiri en de Tsuka's in relief met goudverf ingelegd Grafstenen of Stupa.

Dit is een uitmuntende DaiSho met goede klingen, en een uitzonderelijke bijzondere ensuite Koshirae voorzien van Hozon papieren.

Prijs Euro 38950,-

GEGEVENS:
Maten Dai: (katana) Shinogi-Zukuri
lengte / nagasa 64.1 cm
Sori 1,4 cm
hoog / motohaba 3.1 cm
Kling dikte/ motokasane 0,66 cm
hamon ; Choji Midare Hamon met Nioi met Yo, Ashi, Tobiyaki en Muneyaki
Jihada ; Itame met jinie.

Maten Sho: (wakizashi ) Shinogi-Zukuri
lengte / nagasa 50.3 cm
Sori 1.2 cm
hoog / motohaba 2,82 cm
Kling dikte / motokasane 0,6 cm.
hamon ; Suguha met Nie.
Jihada ; Itame met nie en nioi.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-2

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.

Een bijzondere DaiSho met zeer fraaie Koshirae in zeer goede conditie, beide klingen in goede Japanse polijsting.

Zowel de Katana als de Wakizashi zijn gemaakt door Hizen Tadahiro 2e Generatie (Nidai), zoon van Tadayoshi 1e Generatie.
De Katana (Dai) is als Tachi gesigneerd, Hizen No Kuni Ju Omi Daijo Fujiwara Tadayoshi (Nidai) (Echizen groep, Musashi) met NBTHK Tokubetsu Hozon papieren, uit de Shinto periode, (ca. 1650/1670). De kling is in Koto stijl gemaakt met een diepe Sori en veel Fumbari en is zeer elegant met een Ko-kissaki. De Hamon is de typische Hizen Suguha Hamon.
Tadahiro’s zwaarden worden gerekend tot de Owaza-mono scherpe zwaarden en zijn meesterschap word gerekend tot de Jyo-Jyo Saku smeden.
De Jihada is de typische Hizen Konuka Hada met het donkere blauwachtige staal . De Katana is Ubu ( niet ingekort ) met 1 mekugi-ana. Deze katana is als Tachi gemaakt en gesigneerd en zijn signatuur is met de volledige titel met Omi-Daijo die hij in 1641 toegewezen kreeg.
De geboortenaam van Tadahiro is Heisakuro Hashimoto. Hij was de zoon van Tadayoshi 1e Generatie en was pas 19 jaar oud toen zijn vader overleed in 1632.
Tadahiro heeft in zijn leven zeer veel zwaarden gemaakt en tevens vele andere goede smeden het zwaard smeden geleerd en is op 80 jarige leeftijd overleden in 1693.

De Wakizashi (Sho) is gesigneerd, Omi Daijo Fujiwara Tadahiro (Nidai) (Echizen groep, Musashi) Shinto periode (ca. 1650/1670) en heeft NBTHK Tokubetsu Hozon papieren. De kling is in een goede polijsting is Ubu (niet ingekort) met 1 Mekugi-ana.
En heeft typische Hizen Suguha Hamon.
De Jihada is de typische Hizen Konuka Hada met het donkere blauwachtige staal.

De Koshirae zijn uitmuntend met hoogwaardige zwaard sierraden, de Saya’s zijn met Same (roggehuid) die van zeer goede kwaliteit is en super mooi gemaakt. De Tsuba’s zijn Shakudo met Nanako met afbeeldingen van Draken en Shishi tempelhonden in goud high-lights. De F&K, Kozuka en Kogai zijn Shakudo / Nanako met draken motief in goede kwaliteit, de Menuki zijn vergulde draken, een wind en water draak op de wakizashi en katana. De Habaki’s zijn van hoge kwaliteit met een mantel van goud. De Ko-katana is een hedendaags gemaakt en gesigneerd.

Dit is een uitmuntende DaiSho met goede klingen, beide voorzien van Tokubetsu Hozon papieren en bijzonder fraaie ensuite Koshirae.

Prijs Euro 24.500,-

€22.400,-

GEGEVENS:
Maten Dai: (katana) Shinogi-zukuri
lengte / nagasa 67.8 cm
Sori 2.8 cm
hoog / motohaba 2.8 cm
Kling / motokasane dikte 0.6 cm

Maten Sho: (wakizashi) Shinogi-zukuri
lengte / nagasa 44.7 cm
Sori 0.5 cm
hoog / motohaba 2.8 cm
Kling dikte / motokasane 0.5 cm.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-3

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.

Een bijzondere DaiSho met zeer fraaie Koshirae in goede oude gebruikte conditie, beide klingen in zeer goede Japanse polijsting.

De Katana (Dai) is Mumei - ongesigneerd , toegeschreven aan Mino Senjuin School , NAGAHIRO door de NBTHK Hozon papieren, uit de Koto periode, laat Muromachi (ca. 1550/1570). De kling is zeer elegant met een Chu-kissaki. De Hamon is een Gunome Midare Hamon met Ko-Nie Deki met Sunagashi en Kinsuji in Hakikake stijl.

De Jihada is een mooie levendige Itame met daarin ook Masame en Jinie, tevens is er Shirake Utsuri te zien. De Katana is Machi-Okuri met 3 mekugi-ana.

De geboorte naam van NAGAHIRO was FUJITA KANEWARE, en zijn zwaarden behoren tot de Jyo-saku smeden.

De Mino Senjuin school startte in de Nanbokucho periode (1333) tot de late Muromachi periode (1572). In de vroege Nanbokucho tijd gingen smeden van de Nara provincie naar de Mino provincie en er ontstond een mix van Mino en Senjuin invloeden waarin de Mino-Senjuin zwaarden ontstonden.

De Wakizashi (Sho) is gesigneerd, Tanba No Kami YOSHIMICHI (Mishina school) (Kyo, 6e generatie) late Edo periode (ca. 1800) en heeft HBTHK Hozon papieren. De kling is in een zeer goede polijsting is Ubu met 1 Mekugi-ana en heeft een Kikumon gegraveerd.

De Hamon is een Niedeki Gunome Midare Hamon. De Jihada is goed en levendig gesmeed Ko-Itame in de Yamashiro stijl met Ji-nie, met een Chu-kissaki en geheel foutloos.

In tegenstelling tot de eerdere Yoshimichi smeden die de bekende Soshu-den Sudare-ba hamon uitvonden is deze kling in Gunome Midare. Yoshimichi kreeg de titel Tamba No Kami en mocht de Kikumon geraveren.

De Koshirae zijn met een goede kwaliteit fittingen, de Saya’s zijn zeer speciaal hemaakt in een soort diamond schape ( Roiro Kawarinuri ) wat zelden voorkomt. De Tsuba’s zijn gemodelleerde mount Fuji afbeeldingen op de rand van de tsuba. De F&K, Kozuka en Kogai zijn Shakudo met draaken motief in goede kwaliteit, de Menuki zijn vergulde draken, een wind en water draak op de wakizashi en katana. De Habaki’s zijn een 2 delige bij de wakizashi en bij de katana met een mantel van zilver.

Dit is een uitmuntende DaiSho met goede klingen, beide voorzien van Hozon papieren en bijzondere ensuite Koshirae.

Prijs Euro 15950,-

€14.500,-

GEGEVENS:

Maten Dai: (katana)
lengte 69.9 cm
Sori 1,4 cm
hoog 2,78 cm
Kling dikte 0.62 cm

Maten Sho: (wakizashi)
lengte 50,1 cm
Sori 1.3 cm
hoog 2,02 cm
Kling dikte 0.55 cm

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-4

Een bijzondere Nihonto DaiSho met Koto klingen en zeer fraaie Koshirae in top conditie.
Uitzonderlijk is dat deze Daisho naast de Katana een Tanto heeft.
De Daimyo uitvoering Koshirae in een museum kwaliteit heeft NBTHK Tokubetsu Hozon certificaat.
De Katana heeft NBTHK Hozon certificaat
De Tanto heeft NBTHK Hozon certificaat


De Katana ( Dai ) is ongesigneerd , maar direct aan de smid en school toegeschreven ; Mihara MASANOBU ( Mihara school , Bingo provincie ), uit de laat Koto Nanbokucho periode , (ca. 1375-1385 ). Hij was een Jo-Jo saku smid en maakte O-Wazamono scherpe zwaarden. De kling heeft een mooie gelijkmatige Itame jihada en Suguha Hamon. Het zwaard is iets Machi-okuri , heeft 2 Mekugi-ana en is foutloos gesmeed. De NBTHK beoordeelde het zwaard als Mihara Masanobu direct aan de smid en niet op de school alleen. Vooral de mooie Jigane herinnert ons aan de Aoe school. Bij deze kling loopt een Hi exact over de Shinogi lijn wat redelijk uitzonderlijk is, meestal loopt de Hi of Bo-hi boven de Shinogi.
Smeden in de provincie Yamato verhuisde naar Bingo in de Kamakura-periode en ze werden beïnvloed door Bingo-zwaardmakers en ook door de Bizen Aoe-school waarbij het opvalt dat de Jigane een extra schoonheid van het smeedpatroon is te bewonderen.
De Ko-Mihara-school werd opgericht door Masaie tijdens de Kamakura-periode ca.1306 en werd opgevolgd door Masahiro tijdens de Nambokucho-periode. Zwaarden van Ko-Mihara hebben een sterke Yamato-invloed, en af en toe van de Bizen smeden/scholen. Masaie's meest productieve periode wordt beschouwd als het Kem-mu-tijdperk ( ca.1334). Het is zeer zeldzaam om werken uit Masaie of Masahiro te zien, en zijn er maar een paar die gedateerd zijn. Alle Mihara school smeden signeerden met Masa ; als (Masakiyo, Masamitsu, Masanobu).

De Wakizashi / Tanto ( Sho ) als Moroha Zukuri model is gesigneerd ; Bingo Kuni Mihara Ju MASAOKI saku, ( Mihara school, Bingo provincie ) Koto Muromachi periode (ca. 1504/1520 ). Hij was een Jo-Jo saku smid. De kling is in een goede polijsting is Ubu ( niet ingekort ) met 2 Mekugi-ana en is foutloos gesmeed. Deze wakizashi heeft een mooi gecontroleerde gelijkmatige Itame Jihada. Ook deze Tanto heeft een Hi die exact over de Shinogi loopt tot achter in de Nakago , en ook bij deze kling zijn zeer duidelijk dezelfde kenmerken te zien als bij de Mihara Katana.
Ko-Mihara is van de Kamakura tot Nambokucho-periode. Elke provincie had een Kokubunji, een tempelgroep met een Clan. Het Kokubunji-systeem was opgezet onder de keizer. Elk had er een voor vrouwen, Ama en een voor mannen. Het was een speciaal systeem - en de mensen die ermee verbonden waren, waren speciale mensen. De Ko-Mihara waren "smeden aan de" keizerzijde - in tegenstelling tot de kant van de "regering" of de Samoerai. Ze steunden de keizer, net zoals de Nambokucho Bizen smeden Unjo, Unji en Unju aanhangers van de keizer waren. Ko-Mihara is conservatief. Ze bleven conservatief, met name tegen de on-slot van de mooie Ichimonji Hamon-types die later in Fukuoka Bizen werden geproduceerd. Conservatief won in de latere Kamakura ten opzichte van de eerdere, mid-periode Ichimonji stijlen.
De originele Sanyodo-invloed is Yamato en vervolgens Yamashiro-stijlen. De hoge rand in de Mihara School vertelt over het behouden van traditie.
Sukemura komt uit Ichimonji-lijnen en brengt Bizen-vaardigheid om zwaard te maken.
We zien dus fijne Bizen-achtige zwaarden met conservatieve Suguha en verhoogde SHINOGI-lijnen zoals ook bei deze beide zwaarden van deze DaiSho.
Ko-Mihara zijn uitstekende zwaarden - die echte meesterwerkkwaliteit maakten. Daarom zijn Ko-Mihara zwaarden altijd geprezen en vereerd.
Ko-Mihara worden beschouwd als van wereldklasse, vooral vanwege hun conservatieve karakter.

De Daisho set heeft naast de montering ook een ShiraSaya met Tsunagi, de Saya's hebben beide een mooie geschreven Saya-gaki en zelfs op de Tsunagi ( houten zwaard ) een geschreven aanduiding van de klingen en hun smid en school. Dat aan deze set uitermate veel aandacht is geschonken blijkt wel dat ook beide Tsunagi dezelde Hi of Bo-hi hebben als in de klingen zijnen zelfs de houten Habaki's item zijn als de metalen versie die op de klingen zitten.

De Daisho koshirae
De Koshirae zijn uitmuntend in Museum kwaliteit met NBTHK Tokubetsu-Hozon papier toegekend aan de HIGO school, EDO periode. De Saya's zijn in zeer aparte stijl gemaakt met donkerrood en zwarte stippen of spots . Beide Saya's van zeer goede kwaliteit en de Tanto is voorzien van Kozuka uit Shakudo met een Shishi tempelhond met goud high-lights. De Ko-katana heeft een gravure van een stilistische draak die om een ken draait. De Tsuba’s , F&K, Menuki , zijn ijzer en Shakudo en ensuite van de HIGO school met goud high-lights in zeer goede kwaliteit. De Habaki’s zijn van hoge kwaliteit met goud folie omwikkeld , waarbij zelfs in de Tanto habaki de Hi van de kling doorloopt. Beide Tsuka hebben donker bruine Tsuka-ito van gelakt papier wat in de Edo periode eigenlijk allleen voor zeer hoog geplaatste Lords voorbehouden was. Er zit gelakte Same onder de wikkeling. Beide zijn in super conditie zonder beschadigingen.

Dit is een uitmuntende bijzondere DaiSho met zeer goede klingen, en bijzonder fraaie ensuite Koshirae. (beide met ShiraSaya en tsunagi)

Prijs Euro 21.450,-

GEGEVENS:
Maten Dai: (katana) Shinogi-Zukuri
lengte / nagasa 62,1 cm
Sori 1,1 cm
hoog / motohaba 3.6 cm
Kling dikte/ motokasane 0,67 cm
hamon ; Suguha in Nie.
Jihada ; Ko-Itame met jinie.

Maten Sho: (wakizashi / Tanto) Moroha-Zukuri
lengte / nagasa 26,4 cm
Sori 0.2 cm
hoog / motohaba 2,45 cm
Kling dikte / motokasane 0,61 cm.
hamon ; Suguha met Nie.
Jihada ; Ko-Itame met jinie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-5

Dit is een authentiek Nihonto Japans Samurai zwaard.
Een bijzondere DaiSho met zeer fraaie Koshirae in goede oude gebruikte conditie, beide klingen in zeer goede Japanse polijsting. De Katana (Dai) is gesigneerd , met NBTHK Hozon papieren, uit de laat Shinto periode (ca. 1764) , voorzien van de Kiku-mon , gesigneerd : Sashu Jyu (Orikaeshi) KIYOKATA . De kling is zeer elegant met een Chu-kissaki. De Hamon is een Gunome Midare Hamon met Ko-Nie Deki met Sunagashi en Kinsuji in Hakikake stijl.
De Jihada is een mooie levendige egale typische Satsuma Ko-Itame met Jinie. De Katana is Machi-Okuri met 2 mekugi-ana waarbij de signatuur behouden is gebleven door deze uit te zagen en om te slaan op de andere kant van de nakago zodat de hele signatuur behouden is gebeleven. KIYOKATA leefde in de Satsuma provincie, en zijn zwaarden behoren tot de Jyo-saku smeden en zijn Wazamono scherp. Deze katana heeft een Bo-hi en aan de andere kant een dubbele Su-hi wat de kling een mooie uitstraling geeft. Smeden uit de Satsuma provincie waren al in de Koto tijd actief tot aan de Meiji restoration 1876 actief. O.a. waren er de beroemde smeden als; Masafusa, Masakiyo, Yasuchika en Yasukuni, veelal werden de voorbeelden genomen uit de Shosu traditie zoals deze katana ook gemaakt is. Blijkbaar heeft KIYOKATA de verheven positie gekregen om de keizerlijke Kiku-mon op zijn klingen te mogen graferen, wat een behoorlijk voorrecht was en zijn kwaliteit van smeedwerk benadrukte. De Wakizashi (Sho) is ongesigneerd, (Mumei) en gezien de stijl en de Jihada in de richting van de Aoe school uit de Koto Edo periode (ca. 1480/1520) . De kling is in een goede polijsting met 1 Mekugi-ana en ingekort (sureage).
De Hamon is een Niedeki met een lage Gunome Midare Hamon. De Jihada is goed en zeer levendig gesmeede Mokume die mooi duidelijk te zien is.
De Koshirae zijn met zeer hoogwaardige uitmuntende kwaliteit fittingen, de Sayas zijn zeer donkergroen met een soort boomschors effect , De katana heeft een Shakudo Kogai en de Wakizashi heeft een Shakudo Kozuka/Ko-katana. De Tsubas zijn met opkomende zon boven de zee als afbeeldingen met goud ingelegde druppels. De F&K, Kojiri , Shibabiki , Kozuka en Kogai zijn Shakudo met planten motief in super goede kwaliteit, de Menuki zijn onderdelen van de samurai , waaronder een Tenpo geweer, pijlpunten en pijlkoker in Shakudo. De Kurigata zijn van buffelhoorn. De Habaki zijn een 2 delige bij de wakizashi en bij de katana met een vergulde folie omwikkeld. In de Kojiri is een Mon of familiewapen te zien van de Horikawa of de Matsuno familie of Clan (de mon is de bloeiende Gentiaan).

Dit is een uitmuntende DaiSho met goede klingen, waarbij de katana voorzien is van Hozon certificaat en bijzondere ensuite Edo periode Dai-Sho Koshirae.

Prijs Euro 18450,-

GEGEVENS:
Maten Dai: (katana) shinogi-zukuri
lengte 64.0 cm
Sori 1,9 cm
hoog 3.17 cm
Kling dikte 0.64 cm

Maten Sho: (wakizashi) nagamaki naoshi
lengte 45.5 cm
Sori 1.3 cm
hoog 2,8 cm
Kling dikte 0.61 cm

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-6

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.
Een Shinogizukuri Showa Katana uit de WO-2 periode als Gendai, Gesigneerd ; Tsugaru-junin Kunitoshi kore o tsukuru, en met datum gesigneerd : showa kinoe saru ni gatsu hi 1944.

Kunitoshi is een Showa smid en maakte zwaarden voor het leger voor en in WO-2, Dit is een kling is foutloos in zeer goede polijsting, 1 Mekugi-ana en Ubu, De Hamon is Gunome Midare.
De Jihada is een mooie levendige Mokume mixed met Itame Hada met Jinie en de kling heeft een Chu -kissaki met een mooie Sori. De Koshirae is in goede conditie en goede kwaliteit met een mooie saya , de Tsuba is messing en de Tsuka is oud en origineel met oude wikkeling en Same.
Een goede foutloze Showa kling en mooie koshirae in goede conditie.

Prijs ; € 3950

GEGEVENS:
klingvorm ; Shinogizukuri Katana
lengte ; 66,5 cm
hoogte ; 3.0 cm
dik ; 0.7 cm
sori ; 1,5 cm
hamon ; gunome Midare
Jihada ; Ko-Mokume met Itame

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-7

Dit is een authentiek Nihonto Japans Samurai zwaard.

Een gesigneerde Shinto periode Katana ( ca. 1650/1660 ) in een goede polijsting met NBTHK TOKUBETSU HOZON papier. Gesigneerd ; Sendai ju fujiwara KUNIKANE , ( 2e Generatie Nidai ), uit de Rikuzen provincie , Kunikane school met goede Koshirae. Deze katana is een robuuste kling met een typische Kanbun Shinto uitstraling en Sori , Kunikane 2e generatie kan worden ingedeeld tot de Sai-Jo Saku klasse ( hoogste rang ) en maakte Saijo O-Wazamono scherpe zwaarden ( superieur scherpe zwaarden ).
Kunikane 2e generatie werd geboren in 1612 en zijn geboortenaam was Hongo Kichizaemon en was de zoon van Sendai Kunikane 1e generatie. Hij werd in het 2e jaar van Shoho ( 1645 ) het hoofd van de Kunikane clan/familie, en op 12 November van Kanbun ( 1667 ) kreeg hij zijn titel “Yamashiro no Kami”.
Hij overleed op 61 jarige leeftijd in het twaalfde jaar van Kanbun 1672. Hij is op dezelfde begraafplaats naast zijn vader begraven in Zendo-Ji, Sendai.
De Kunikane smeden hebben de Yamashiro /Hosho traditie voortgezet uit de Koto periode met de fraaie Masame Hada. De Hamon was bijna altijd de Suguha met veel Nie en Ji-nie, het werk van de 1e en de 2e generatie verschillen weinig , maar de 2e Gen. Heeft meer uitbundige Ji-Nie en Ara-Nie wat ook goed in deze kling te zien is. Tevens heeft de 2e Gen typisch de Masame Ware, dit is geen smeed fout of laminatie opening, maar een soort van Sunagashi wat zeer duidelijk is en soms iets open lijkt te zijn. Deze masame-Ware is typisch en geoorloofd in de beoordeling zonder punten aftrek bij Shinsa.
Kunikane 2e Gen. Wordt hoog beoordeeld en heeft o.a. in de Hawley 70 punten.
Deze kling is Sureage ingekort ( en Machi-ukuri ) met 3 Mekugi-ana en heeft geen smeed fouten of beschadigingen. De katana heeft een active Suguha Hamon in Nie-Deki , de Jihada is de typische Masame Hada met en Jinie en Ara-Nie. De Habaki is van koper. De Koshirae is van goede kwaliteit met Shakudo F&K met golven zoals de Omori school heeft. De Tsuba van ijzer en de menuki zijn vergulde vogels. de Saya is met donker bruine ribbel lak met enkele beschadigingen. De Tsuka is met een goede bruine leder/sueder wikkeling.

Een kling van Kunikane 2e Gen. Die hoog gewaardeerd wordt en weinig aangeboden ziet met een koshirae in goede conditie.

Prijs Euro 28250,-

GEGEVENS:
klingvorm; Shinogi zukuri Katana
lengte/ Nagasa ; 69,5 cm
hoogte Motohaba; 3.12 cm
dik / kasane ; 0.52 cm
sori ; 0,6cm
hamon ; Nie-deki Suguha, Nioi en Nie en Sunagashi.
Jihada ; Masame met jinie en Ara-nie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-8

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.

Een goede DaiSho met fraaie Koshirae in goede oude gebruikte conditie, beide klingen in zeer goede Japanse polijsting en in nieuwe ShiraSaya en nieuwe tsunagi.

De Katana (Dai) is Mumei - ongesigneerd , toegeschreven aan Matsuba Motoyuki, Echizen Seki provincie door de NBTHK Hozon papieren, uit de Kanbun Shinto periode (1661-1673). De kling is elegant in goede toestand en niet af gepolijst met een Chu-kissaki. De Hamon is een Gunome Midare Choji Hamon met Nie Deki.

De Hamon is zeer levendig en grillig gevormd.

Motoyuki hoort tot de Jyo saku rand smeden, beter dan gemiddeld.

De Jihada is een mooie Ko- Itame met daarin ook Masame en Jinie. De Katana is Machi-Okuri (ingekort) met 3 mekugi-ana.
Zijn geboorte naam is Kawachi Minamoto Yukihira, en hij verhuisde naar de Hizen provincie in 1677 op 35 jarige leeftijd. Rond 1694 veranderde hij zijn naam in Motoyuki.

Matsuba betekend in het Japans “dennenaald”

Na geruime tijd verhuisde hij naar Edo City, waar hij zijn skils verder uitbouwde, hij maakte een typische Choji Hamon die duidelijk anders is als uit de Hizen en Bungo scholen.

De Wakizashi (Sho) is Mumei - ongesigneerd, toegeschreven aan; Echizen Seki, Edo, Kanei periode (ca. 1624-1644) en heeft HBTHK Hozon papieren. De kling is gezond en niet af gepolijst in een zeer goede polijsting is Sureage (ingekort) met 3 Mekugi-ana.
De Hamon is een Niedeki Gunome Midare Hamon met kleine Ashi. De Jihada is goed en levendig gesmeed Ko-Itame vermengd met Masame Hada met Ji-nie, de kling heeft een Chu-kissaki en geheel foutloos.
in de Muromachi periode is de Echizen-seki school van Mino naar Echizen provincie verhuisd. Daar zijn in de Fukui prefecture vele goede vecht zwaarden gemaakt.

DaiSho Koshiare,
De Koshirae zijn met een goede kwaliteit ijzeren fittingen, de Saya’s zijn zwarte Kizami Saya’s met Ishimeji lak. De Tsuba’s zijn uit ijzer met Shakudo ingelegde platen en hebben een water/golven voorstelling met schelpen en vogels , ect uit goud en zilver high-lights. De F&K (ijzer met zilver ingelegd), Kozuka (Shakudo)hebben ook een water/golven voorstelling motief in goede kwaliteit, de Menuki zijn shakudo met Amine design. De Habaki’s zijn een 2 delige met goud folie omwikkeld in zeer hoogwaardige kwaliteit.

Dit is een uitmuntende DaiSho met goede klingen, beide voorzien van NBTHK Hozon papieren en mooie Originele stijlvolle ensuite Koshirae.

Prijs Euro 11950,-

€10.950,-

GEGEVENS:

Maten Dai: (katana)
lengte 63,6 cm
Sori 1,8 cm
hoog 3,08 cm
Kling dikte 0.67 cm

Maten Sho: (wakizashi)
lengte 48,5 cm
Sori 1.0 cm
hoog 2,55 cm
Kling dikte 0.53 cm

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-10

Dit is een authentiek Nihonto Japans Samurai zwaard.
Een Shinogi-zukuri Wakizashi uit de Shinto periode, midden Shinto ca. 1673-1681 gesigneerd ; Tanba Kami YOSHIMICHI Osaka ( 3e Generatie ) Mishina School , met NBTHK TOKUBETSU HOZON papieren, gemonteerd in een mooie Koshirae en ShiraSaya met tsunagi.
Yoshimichi is een Jyo Jyo-Saku smid (boven gemiddeld goed) en maakte O-Wazamono scherpe zwaarden, hij was de 3e zoon van Tanba Yoshimichi, Het zwaard heeft een robuuste vorm en een Chu-Kissaki. De eerste generatie Yoshimichi verhuisde naar Kyoto samen met de 3e zoon van Mino Kanemichi. De derde generatie Yoshimichi was bekend om de Sudare-Ba hamon, tot op heden is het maken van de Sudare-ba hamon geheim gebleven voor de Tanba Yoshimichi smeden. De Mishina school klingen waren bekend om hun goede snij eigenschappen en gewild bij de Samurai krijger en hun Lords.
Dit is een robuuste maar toch sierlijke kling uit de SETTSU provincie van de Mischina school en is foutloos in super polijsting met 1 Mekugi-ana en Ubu ( niet ingekort ) , De Hamon is Sudare-ba en veel Ara-Nie. De Jihada is een dichte Ko-Itame Hada met Jinie.
De Koshirae is in zeer goede conditie en zeer goede kwaliteit, de Habaki is omwikkeld met goud folie.
De Saya is donker bruin gewolkt gelakt als boomschors motief, de Tsuba is Shakudo ijzer met als afbeelding een Samurai zadel en rijzweep, de F&K en Menuki zijn Shakudo. De Tsuka-ito is bruin en de Same heeft mooie grote noppen.

Een perfecte foutloze kling en mooie hoogwaardige Koshirae in perfecte conditie met ShiraSaya.

Prijs ; € 5700,-

GEGEVENS:

klingvorm; Shinogi zukuri Wakizashi
lengte/ Nagasa ; 58.8 cm
hoogte Motohaba; 2.95 cm
dik / kasane ; 0.68 cm
sori ; 1,0 cm
hamon ; Sudare-Ba met veel Ara-Nie.
Jihada ; Ko-Itame met Ji-Nie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-11

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.
Een Shinogizukuri Wakizashi uit de Shinto periode, Kanbun Shinto ca. 1640-1650 gesigneerd Yamato no Kami YOSHIMICHI met NBTHK Hozon papieren gemonteerd in een perfecte Koshirae.

Yoshimichi is een Jyo-Saku smid en maakte Wazamono scherpe zwaarden, hij was de 3e zoon van Osaka Yoshimitchi, Het zwaard heeft een sierlijke vorm en een O-Kissaki.
Dit is een sierlijke kling uit de Yamato provincie en is foutloos in super polijsting met 1 Mekugi-ana en Ubu, De Hamon is Gunome Midare en Choji Midare met Ashi & Nie.
De Jihada is een dichte Ko-Itame Hada met Jinie.
De Koshirae is in zeer goede conditie en zeer hoogstaande kwaliteit, de Habaki is 2 delig en omwikkeld met zilver folie.

De Saya is donker groen / zwart gewolkt gelakt, de Tsuba is Shakudo met zeer fijne Nanako en vergulde rand, de F&K en Menuki zijn Mon afbeeldingen in Shakudo met goud. De Kozuka is Shakudo met Nanako en vergulde Samurai krijgers.
Een perfecte foutloze kling en mooie hoogwaardige Koshirae in perfecte conditie, geheel ensuite.

Prijs ; € 7700,-

€6900,-

GEGEVENS:

klingvorm ; Shinogizukuri Wakizashi
lengte ; 52,7 cm
hoogte ; 3,2 cm
dik ; 0,7 cm
sori ; 1,55 cm
hamon ; Gunome Midare en Choji Midare, Ashi met nie
Jihada ; Ko-Itame met Jinie

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-12

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.
Een foutloze Shinogi-zukuri Katana uit de late Koto vroeg Shinto periode, ca. 1560-1620 ongesigneerd, en toegeschreven aan de Fujishima school (Echizen provincie) met NBTHK Hozon papieren op de Katana en de Koshirae, gemonteerd in een perfecte Omori school Koshirae. De Fujishima school had zijn oorsprong in de Kaga provincie (Kanewaka) en is opgesplits en in Echizen provincie gesetteld.
Deze smeden maakten een mix van Yamato stijl met Bizen Oei, dit was het vroege stadium van de Kaga Fujishima school.
Smeden die hier werkzaam waren zijn o.a. Tomoshige 1e generatie (oprichter en student van Rai Kunitoshi 1334-1340 die werkzaam was in het Fujishima Castle), Yukimitsu, Nobunaga en Chikanori.
De Echizen Fujishima school maakte Wazamono scherpe zwaarden.

Dit is een elegante kling uit de Echizen provincie/ Fujishima school en is foutloos in zeer goede Japanse polijsting met 2 Mekugi-ana en is ingekort / O-sureage, De Hamon is Gunome Midare en Ko-Choji Midare Ba met Ko-nie Deki. Ook is er Sunagashi en Kinsuji te zien.
De Jihada is een dichte Ko-Itame Hada met Jinie.
De Koshirae is in zeer goede conditie en zeer hoogstaande kwaliteit, de Habaki is omwikkeld met goud folie.
De Saya is zwart gelakt en deels geribbeld met diverse delen van de Omori school met goud folie gewrapt en ensuite , zoals de mooie lange Kojiri aan het eind van de Saya, de Kaeshizuno , Kurigata en Kuchi-gane, de Tsuba is Shakudo met een vergulde rand, de F&K en Menuki zijn Kraanvogel afbeeldingen in Shakudo met goud. De Tsuka is gewikkeld met dunne donker bruine walvis baleinen.
Een perfecte foutloze kling en mooie hoogwaardige Koshirae in perfecte conditie, geheel ensuite.

Prijs ; € 8700,-

GEGEVENS:

klingvorm ; Shinogi-zukuri Katana
lengte / Nagasa ; 67,5 cm
hoogte ; 2,9 cm
dik ; 0,6 cm
sori ; 1,8 cm
hamon ; Gunome Midare en Ko-Choji Midare Ba met Ko-nie Deki en Sunagashi en Kinsuji.
Jihada ; Ko-Itame met Jinie

Voor meer aanbiedingen zie ook de consignatiezwaarden !Naar boven

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-13

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.
Een ongesigneerde Koto periode Katana met een goede polijsting met Super Koshirae in goud Nishi lak.
Ik denk dat deze katana muromachi periode is (ca. 1500) de kling is O-suriage, dus ingekort met 3 Mekugi-ana. De katana is voorzien van een Bo-hi.

In een eerste beoordeling lijkt het op een Echizen school kling, maar omdat er geen papieren bij zijn kan het oordeel ook anders zijn. Het zwaard is in goede polijsting en heeft een smalle ondiepe Kizu precies voor de Habaki.

De hamon is een Gunome Midare in Nie met Sunagasi en Kinsui, de Jihada is een Ko-Itame. De Habaki is met een dikke goud folie omwikkeld met als motief de Japanse rising sun.

De Koshirae is van zeer bijzondere kwaliteit met vissen en andere zeedieren in dik opgebracht Nishi goud lak met veel details. Deze montering is uit de midden Edo periode (1700/1750) en ondank de leeftijd nog een zeer goede conditie. Niet 1 cm van de Saya is gelijk , de vele motieven maakt de Saya zeer decoratief. Alle beslag zwaarddelen zijn verguld en van de maker Moritomo Shige-Aki. De Fuchi-Kashira zijn gesigneerd met een Kao.

De Tsuka is met een luxe enkeldraads zwarte wikkeling, met schelpen als Menuki. De Tsuba heeft een vergulde rim en ook zee dieren en schelpen als motief.

Het geheel is zeer bijzonder en van zeer hoge kwaliteit wat je in deze uitvoering zelden tegenkomt.

Prijs Euro 14.950,-

GEGEVENS:

klingvorm; Shinogi zukuri Katana
lengte/ Nagasa ; 64.3 cm
hoogte Motohaba; 2.8 cm
dik / kasane ; 0.6 cm
sori ; 1,25 cm
hamon ; Gunome Midare met sunagashi en Kinsui.
Jihada ; Ko-Itame.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-14

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.
Een Mumei Shinogizukuri Katana uit de ShinShinto periode, ca. 1804. Toegeschreven aan; Koyama Munehira, ook genoemd SOUKAN in het Japans ofwel SOKAN (broer van Koyama Munetsugu) met NBTHK Hozon papieren gemonteerd in een perfecte Samurai Handachi Koshirae en nieuwe Shirasaya.
Munehira is een Jyo-Saku smid en maakte Wazamono scherpe zwaarden, hij was de broer van Koyama Munetsugu.
Dit is geen typische ShinShinto kling, maar met een mooie Koto uitstraling met Bo-hi van de beroemde Koyama school. Munehira verhuisde naar de Kuwana provincie om voor de Daimyo Matsudaire zwaarden te smeden, de is foutloos in super goede polijsting met 2 Mekugi-ana en wat ingekort, De Hamon is een zeer acieve Gunome/Midare Choji met Niedeki. Deze kling heeft veel meer activiteit als ik met deze foto’s kan laten zien, de kling is gezond en heeft een super polijsting.
De Jihada is een mooie gelijkmatige Ko-Itame Hada.
De Handachi Koshirae is uit ongeveer dezelfde periode als de kling in zeer goede conditie en zeer goede kwaliteit en een typische Samurai gebruiks uitvoering, de Habaki is 2 delig en heeft een goudfolie omhulsel.
De Saya is zwart met Handachi mounts, de Tsuba, F&K en Kojiri zijn van Staal. De Menuki zijn draken met goud highlights.
Een perfecte foutloze gezonde kling en mooie hoogwaardige Koshirae en Shirasaya in perfecte conditie, geheel ensuite.

Prijs ; € 8400,-

GEGEVENS:

klingvorm ; Shinogizukuri Katana
lengte ; 67,0 cm
hoogte ; 2,8 cm
dik ; 0,67 cm
sori ; 2,0 cm
hamon ; Gunome Midare Niedeki en Choji Midare en Sunagashi en Kinsuji
Jihada ; Ko-Itame met jinie en Utsuri is zichtbaar.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-15

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.
Een Shinshinto Katana in goede originele polijsting, in Shirasaya met NBTHK Hozon papieren, Gesigneerd en gedateerd: Miyatsu Ju Unju TOSHITANE Saku , Meiji 3 nen Aki 8 gatsu Kichijitsu (lucky day in Augustus 1870).

Toshitana behoort tot de rang van Jyo-Saku smeden. Hij was een smid van het Tango Miyatsu district en zijn eigen naam was Cyuzo Ikeda.

Hij werkte onder de supervisie van Ishido Unjyu Korekazu een beroemde zwaardmaker in de laat Edo tijd. Zowel de Jigane als de Hamon zijn gelijk aan de zwaarden van zijn meester Korekazu.

Toshitane hielp zijn meester over een lange periode met het maken van zwaarden, daardoor heeft hij zelf weinig zwaarden gemaakt en zijn die zeldzaam en weinig te vinden.

Dit zwaard geeft een ruige en wilde levendige indruk , temeer er dubbele in elkaar overlopende Bo-Hi en Ken achtige graveringen zijn boven de Jinogi.

De kling heeft 1 Mekugi-ana en is Ubu (niet ingekort). De kissaki is een Chu-kissaki. De Jihada is een Ko-Itame Hada met Jinie en Chikei. De Hamon is een Niedeki Gunome Midare met Ashi en veel Kinsuji. De Habaki is van koper. Een bijzondere smid waarvan zijn zwaarden bijzonder zijn en in orginele polijsting.

Prijs € 6250,-

€5800,-

GEGEVENS:

klingvorm ; shinogi-zukuri Katana met meerdere Bo-Hi
lengte ; 68,0 cm
hoogte ; 2,94 cm
dik ; 0.65cm
sori ; 1,4 cm
hamon ; Niedeki Gunome Midare met Kinsuji en Ashi
Jihada ; Ko-itame met Jinie en Chikei

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-16

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.
Een Mumei Koto periode Katana (Nanbokucho periode ca. 1350) in zeer goede polijsting met ShiraSaya en Koshirae, toegeschreven aan Echizen Rai school met Tokubetsu NBTHK Hozon papieren.

Deze kling of school hoort tot de categorie Jyo-Jyo Saku.

De oprichter van de Echizen Rai school was Rai Kuniyasu, hij verhuisde naar de Echizen provincie waar de zwaarden ontstonden met het typische donkere staal wat ook bij deze kling te zien is.

De Rai school wordt ook wel Nakajima Rai genoemd. De Hamon is Suguha met Ko-Niedeki. De kling is O-osuriage en heeft 2 Mekugi-ana. De kissaki is een O-kissaki. De Jihada is een zeer actieve in donder staal Itame Hada en O-Itame met Jinie en het typische donkere Rai school staal.
ondanks dat dit zwaard lang geleden is ingekort heeft het toch nog een mooie Nagasa van 69,7cm, vaak zijn dit soort oude zwaarden meer ingekort en komen niet boven de 64cm uit.
De Koshirae is in zeer goede toestand en uitgevoerd met Higo beslag. De Tsuka heeft een mooie fijne perfecte leder wikkeling, de Saya is donker rood ishime lak, dit alles in perfecte conditie. De Habaki is in een schitterende uitvoering met katagiriba en bekleed met goudfolie.

De F&K en Kojiri zijn van de Higo school. de tsube is staal met een draak in de wolken.
Een zeer mooie elegante Nanbokucho kling in zeer goede conditie zonder enige fout en een goede Koshirae.

Prijs € 11300,-

€10.300,-


GEGEVENS:

klingvorm ; shinogi-zukuri
lengte ; 69,7 cm
hoogte ; 2,9 cm
dik ; 0,6 cm
sori ; 1,6 cm
hamon ; Suguha met Ko-Niedeki
Jihada ; Itama / O-Itame met Jinie

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-17

Dit is een authentiek Nihonto Japans Samurai zwaard.
Een ongesigneerde ( mumei ) Shinto periode Katana in een goede polijsting met NBTHK HOZON papier. Toegeschreven aan ; YAMASHIRO DAIJO KUNIKANE , (1e Generatie SHODAI ca. 1624/1645), uit de Rikuzen provincie , Kunikane school met goede Koshirae. Deze katana is een niet typische Kanbun Shinto kling maar met veel en Sori , gemaakt als Koto kling. Kunikane 1e generatie kan worden ingedeeld tot de Sai-Jo Saku klasse (hoogste rang) en maakte Saijo O-Wazamono scherpe zwaarden (superieur scherpe zwaarden).
Dit is een zwaard van Daijo Kunikane is shodai (1e generatie). Kunikane woonde in Kokubu Wakabayahi (Sendai provincie, Jðka, een stad bij het kasteel van Sendai), en hij zou de laatste afstammeling zijn van Hosh? Sadamune. In het begin was hij Genzð, en dit werd later veranderd in Hongo Kichinosuke. Op bevel van Date Masamune ging Kunikane naar Kyoto bij Kyõ Etchu no Kami Masatoshi als student binnen. In het volgende jaar, in Genna (Genwa) Gannen Shigatsu (1615 ), vond de slag van Osaka plaats, en Kunikane keerde terug naar zijn werkplaats en bekwaamde zich meer in het vak van zwaardsmeden. Er wordt gezegd dat hij in het tweede jaar van hetzelfde tijdperk (1616) opnieuw de school van Masatoshi binnenging. Er wordt gezegd dat hij de titel Yamashiro no Daijð ontving in Kan’ei Yonen (1627), maar dit is al te zien in zijn werken van Kan'ei Sannen in (1626). Daarom moet het ontvangen van de titel in overeenstemming zijn met zijn werken. Hij werd een priester in Kan’ei Júgonen (1638) en werd Yðkei genoemd. In Shôhð Ninen (1645) droeg hij zijn bedrijf over aan zijn chakushi Kichizamemon en ging met pensioen. Hij stierf in Kanbun Yonen (1664) Jûnigatsu op 73-jarige leeftijd. Zijn werken hebben een hoge shinogi, prachtige masame hada, itame hada, komidare hamon, hamon medium suguba met sunagashi verstrengeld in de hada, en de bðshi is in de yakizume-stijl.
De Kunikane smeden hebben de Yamashiro /Hosho traditie voortgezet uit de Koto periode met de fraaie Masame Hada tot en met de 13e Generatie. De Hamon was bijna altijd de Suguha met veel Nie en Ji-nie, het werk van de 1e en de 2e generatie verschillen weinig , maar de 2e Gen. Heeft meer uitbundige Ji-Nie en Ara-Nie.
Kunikane 1e Gen. Wordt hoog beoordeeld en heeft o.a. in de Hawley 80 punten en wordt ook de Masamune van de Shinto tijd genoemd, hij maakte Saijo O-wazamono scherpe zwaarden (de best snijdende klingen) en heeft de rang Sai Jo Saku (hoogst mogelijke rang onder zwaardsmeden).
Deze kling is Ubu en niet ingekort met 2 Mekugi-ana en heeft geen smeed fouten of beschadigingen. Aan een kant van de kissaki bij het snijvlak is een vlekje ontstaan, denkbaar door wat vuil in de Saya. De katana heeft een active Suguha Hamon in Nie-Deki , de Jihada is de typische Masame Hada met en Jinie en Ara-Nie. De Habaki is van koper met een zilver mantel. De Koshirae is van zeer goede kwaliteit met Shakudo F&K met draken in gouden details. De Tsuba van tevens uit Shakudo en gesigneerd ( mogelijk Ko-Gingo school ) met draken en gouden high-lights evenals de menuki. Verder zijn alle mogelijke extra beslag delen op de Saya uit Shakudo met vergulde draken. de Saya zelf is met donker groene lak ingelegd met mother of pearl met afwisselende zwarte gelakte ringen met enkele kleine beschadigingen. De Tsuka is met een goede oude zwarte Ito wikkeling. Deze montering heeft ook een Kogai en Kozuka ( beide gesigneerd , Masa Mitsu Tomo met Kao ) met gesigneerde Ko-katana in zeer hoogwaardige kwaliteit mogelijk van de Goto school.
Een kling van Kunikane Shodai 1e Gen. Die zeer hoog gewaardeerd wordt en zeer weinig aangeboden ziet met een zeer hoogwaardige draken koshirae in goede conditie.

Prijs Euro 42.250,-


GEGEVENS:

klingvorm; Shinogi zukuri Katana
lengte/ Nagasa ; 68.0 cm
hoogte Motohaba; 2.9 cm.
dik / kasane ; 0.61 cm
sori ; 2.1cm
hamon ; Nie-deki Suguha, Nioi en Nie en Sunagashi.
Jihada ; Masame met jinie en Ara-nie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-18

Dit is een authentiek Japans Nihonto Samurai zwaard.
Een ongesigneerde (Mumei) Koto periode (ca. 1450) Nakamaki Naoshi Katana met een O-Kissaki , met mooie polijsting in prachtige Koshirae en ShiraSaya met sayagaki van Mr Tanobe (directeur zwaardmuseum Tokyo) , toegeschreven aan: SHIMADA YOSHISUKE 1e Generatie (Provincie Suruga van de Shimada school) met NBTHK Hozon papieren. Yoshisuke krijgt van de Hawley 20 punten, en hij maakte Wazamono scherpe zwaarden. Deze kling is Sureage (ingekort) met 3 Mekugi-ana om er de Nagamaki Katana uitvoering van te maken en door het inkorten is ook de signatuur verloren gegaan.
Deze Katana is gemaakt als Naginata om gebruikt te worden als lans met een totale lengte van ca. 2.8/3.0 Mtr om de tegenstander op afstand te kunnen houden. Ook werden deze Naginata gebruikt om de aanstormende Samurai te paard af te weren door de voorpoten van het paard weg te slaan, de samurai ten val kwam en het gevechte op de grond verder ging. Mooi aan deze Katana is de duidelijke ruitvorm van de kling en de korte hi aan beide kanten van de kling en de enorme Kissaki van 17,5 cm. Dit is de langste Kissaki die ik ooit ben tegengekomen , en ik heb inmiddels veel ,heel veel klingen voorbij zien komen.
De Shimada-school in Suruga lag langs de rivier de Oigawa. De oprichter YOSHISUKE (familienaam Gojo) was actief in het tijdperk van Kousho, het midden van de 15e eeuw en de andere makers zoals SUKEMUNE, HIROSUKE en YOSHITSUNA MOTOSUKE verschenen tijdens de Muromachi-periode. Het Suruga-domein had in die tijd machtige regionale krijgsheren van de Imagawa, Takeda, Tokugawa die met elkaar vochten. De zwaardsmeden van de Shimada-school hadden vaak een symbolisch teken van zwaarden of yari's gemaakt om aan de eisen van die machtige krijgsheren te voldoen.
Deze Katana heeft een robuuste indrukwekkende uitstraling met een milde sori en een gelijkmatige Notare-Gunome Suguha Hamon die zich duidelijk afzet tegen de Jihada. De Jihada is een dichte strakke Itame in Nie-deki. Er zijn geen ware of Fukure ( smeedfouten ). De Habaki is met goudfolie bekleed. De Saya is met zwarte Urushi lak evenals de Kurigata en Kaeshizuna (haakje) en Kojiri. De Tsuka is met zwart Tsuka-Ito omwikkeld met als ondergrond een mooie Same. En heeft Menuki in Shakudo met vergulde draken. De Fuchi Kashira zijn van Shukudo/Nanako met vergulde draken en Shishi tempelleeuwen, De Tsuba is ook uit Shakudo en hoogglans gepolijst met een vergulde opgezette rand.

Dit is een bijzonder mooi zwaard met super Koshirae met NBTHK Hozon papieren in super conditie en goede polijsting.

Prijs : Euro 14950,-

GEGEVENS:

klingvorm; Nagamaki Naoshi Katana
lengte/ Nagasa ; 65.5 cm
kissaki lengte ; 17,5 cm
hoogte Motohaba; 3,1 cm
dik / kasane ; 0.77 cm
sori ; 1,2 cm
hamon ; Notare/Gunome Suguha hamon
Jihada ; Itame met Nie-deki

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-19

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.
Een ongesigneerde (Mumei) Shinshinto periode Katana (ca. 1860-1865) met een zeer goede polijsting met NBTHK HOZON papier toegeschreven aan Seisousai MUNEARI van de Koyama Munetsugu school met zeer fraaie indrukwekkende Koshirae.
Seiso Sai Soyu is een meester van Soji Goyama in Edo, en zijn naam is Jiro Suzuki. Geboren in Mutsukuni Hachinohe, diende in Oshu Hachinohe, en noemde hem Seikosai.
Deze grote indrukwekkende katana uit de Shinshinto periode is van een leerling van de beroemde Koyama Munetsugu,school. Ze hebben een brede mihaba, de jigane is dichte itame met ji-nie en de hamon is een indrukwekkende Choji Gunome die opbloeit als grote stapelwolken aan de hemel. De boshi is meestal notare-komi met een brede kaeri. Muneari behoort tot de jo-saku smeden.
Je ziet de zwaarden van Muneari niet veel, laat staan een dusdanig grote kling die op verzoek van een Samurai gemaakt is of als offer aan een Tempel is geschonken.
Dit is een grote indrukwekkende kling met 75,5cm snijlengte. Bij dit zwaard is de Nakago zeer lang met 3 Mekugi-ana en 26,7cm lang, dit is zo gemaakt om het zwaard met meerdere Mekugi vast te zetten in de Tsuka voor meer stevigheid.
Deze kling is niet ingekort (Ubu)met 3 Mekugi-ana waarvan er 2 gebruikt worden voor de tsuka. De hamon is een Choji Gunome Midare in Nie, de Jihada is een Itame en een grote kissaki. De Habaki is uit koper in hoogwaardige kwaliteit. De Koshirae is van zeer goede kwaliteit met schildpadden in gouden ogen. de Saya is ingestrooid met bamboe splinters en ijzeren Kojiri als Schildpad. De Tsuka is met een witte wikkeling, met kraanvogels als Menuki. De Tsuba is uit ijzer met goud draad ingelegd in Higo stijl.

Een zeer bijzonder kling uit de Koyama Munetsugu school en van zeer goede kwaliteit die je zelden van deze smid ziet.

Prijs Euro 11.950,-


GEGEVENS:

klingvorm; Shinogi zukuri Katana met grote kissaki
lengte/ Nagasa ; 75,5 cm
hoogte Motohaba; 3.25 cm
dik / kasane ; 0.8 cm
sori ; 1,7 cm
hamon ; Choji Gunome Midare met Nie
Jihada ; ko-Itame met jinie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-20

Een Shinto (1673) Wakizashi met NTHK papieren, Gesigneerd SHINANO NO KAMI FUJIWARA NOBUYOSHI, Nidai (2e Generatie) van de Yamashiro provincie. in goede montering, nieuwe Japanse polijsting, Hamon is Gunome-Midare met JiNie en Nioi, Kinsei, Sunagasi. De Jihada is Ko-Itame met Jinie en Chikei. De kling heeft 2 Mekugi-ana, sureage en is mogelijk aangepast geweest voor een marine montering.
Nobuyoshi leefde in de KanbunShinto periode (ca 1673) en heeft 60 punten in de Hawley, Nobuyoshi is een Chu-Jo Saku smid, hij werkte rond 1673 komt van Yamashiro en heeft ook in Osaka geleefd, zijn eigen naam is Takai Kinsaburo. De Kiku mon werd door de generaties 1,2 en 3 gegrafeerd.

prijs Euro 5.850

GEGEVENS:

Kling vorm ; Shinogi-zukuri
lengte ; 45.5 cm
hoogte ; 2.9 cm
dik ; 7 mm
Sori ; 1.0 cm
hamon ; Gunome Midare, met JiNie , Nioi, Kinsei en Sunagasi
Jihada ; Ko-Itame, en Jinie en Chikei.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-21

Dit is een authentiek NIHONTO Japans Samurai zwaard.

Een zeer grote en krachtige mumei vroeg Shinto periode Hirazukuri Wakizashi met NBTHK Hozon Token papieren. Toegeschreven aan ; (Mino) ECHIZEN KANETANE , Shinto ca. 1600 . Gemonteerd in een zeer fraaie en speciale No-Masker Koshirae, inclusief ShiraSaya met Tsunagi .
Deze Hirazukuri Wakizashi is van groot en breed formaat , de kling heeft aan de habaki een Motohaba van 3,4 cm. Wat direct opvalt is de geweldige Hitatsura Hamon ( volledige harding ).
De eerste generatie KANETANE, was uit de provincie Seki-Mino naar Echizen (nu in de prefectuur Fukui) gekomen, samen met zijn familie, zoals KANENORI, om de uitnodiging van een feodale heer ASAKURA aan het eind van 1500 te accepteren en woonde in Ichijodani. Kanetane zijn werk lijkt sterk op het werk van Yasutsugu (Yasutsugu-school) in die periode en dezelfde provincie. Zijn meeste zwaarden waren Wakizashi en tanto, deze Wakizashi heeft een volledige harding de Hitatsura Hamon wat redelijk bijzonder is , daar hij normaal Gonome Midare Choji Hamon maakte. Hij werd bekroond met de prijs van Yoki-wazamono (goede snijprestaties). Kanetane is overleden het 14e jaar van Kanei (1637), en was 68 jaar oud.
KANETANE werkte aan het einde van de Momoyama , begin Shinto periode en behoort tot de Jyo Saku klasse en maakte O-Wazamono scherpe zwaarden, deze wakizashi is goed gepolijst.
Deze Wakizashi is Ubu , niet ingekort met 1 Mekugi-ana, geen smeedfouten en goed gepolijst. De Habaki is van Sentuku ( rood koper ) met patina zoals alle andere zwaarddelen .
De Jigane is een Mokume- Itame -Hada met veel activiteiten en met Jinie.
De Hamon is in Niedeki Hitatsura met Nie en Ara-nie.
De koshirae is van goede kwaliteit, De Saya is rood/bruin gelakt in de stijl van boomschors met hoorn Kurigata en ijzeren Kojiri. De Tsuka heeft donker bruin gelakt Tsuka-Ito en de Menuki zijn geweldige No-Masker afbeeldingen in Sentuku ( rood koper ) Shakudo. de Fuchi & Kashira is ook van Sentuku met afbeelding van een Oki. De Tsuba is ook van Sentuku en gesigneerd met een Kao, met de Oki die de Oni in een kist vangt, een oud Japans motief .

Een bijzonder mooie Shinto periode Wakizashi met Hitatsura Hamon en een bijzondere en goede Koshirae.

Prijs ; € 5250,-

GEGEVENS:

klingvorm; Hira- zukuri Wakizashi
lengte/ Nagasa ; 43.7 cm
hoogte Motohaba; 3.4 cm
dik / kasane ; 0.7 cm
sori ; 0.5 cm
hamon ; wilde Hitatsura hamon met niedeki en Ara-Ni
Jihada ; compacte Mokume-Itame Hada met jinie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-22

Dit is een authentiek NIHONTO Japans Samurai zwaard.

Een gesigneerde Shinto Katana : gesigneerd ; Hizen no kuni TADAYOSHI (6e Generatie). Periode is Shinto ca. 1750/1770 met NBTHK TOKUBETSU HOZON. Gemonteerd in een ShiraSaya met Sayagaki van Mr Tanobe sensai van het zwaardmuseum Tokyo.
Sadayoshi de 6e generatie, geboren als Hashimoto Shinzaemon in 1736 en gestorven 28 Dec. 1815, was een zwaardsmid uit de provincie Hizen in SAGA. Ook de huidige Saga prefectuur op Kyushu Island. Over deze 6e Generatie Tadayoshi zijn wat misteries, zijn vader Tadayoshi de 5e had 2 zonen en daarvan werd de jongste de 6e Generatie genoemd. Het is onbekend of de oudste zoon ook zwaarden heeft gesmeed, hoewel hij wel de smidnaam Tadayoshi had aangenomen, er zijn geen directe werken van hem bekend.
Zijn zwaarden worden gerangschikt als een Jo-saku en O-wazamono scherp in de Shinto-periode. De Hizen School had een uiterst belangrijke plaats in de geschiedenis van deze periode. De Hawley geeft Tadayoshi de 6e Gen. 30 punten. De 6e Gen. Wordt hoog ingeschat en word weinig aangeboden.
De Sayagaki van Mr. Tanobe zegt dat dit het beste werk is wat hij tot dan gezien heeft van deze smid, inderdaad is dit zwaard superieur gemaakt, een perfecte Hizen Konuga Jihada met het de donkere/blauw achtige kleur van het staal en super strakke Suguha Hamon. De kling is UBU (niet ingekort) met originele lengte en 1 Mekugi-ana.
De Habaki is nieuw gemaakt en van masief zilver. De Kling is super goed gepolijst in Japan door een Mukansa polijster en heeft geen smeedfouten.
De Jigane is Ko Itame Hada ook wel de Hizen Konuga Hada genoemd met een typische blauwe gloed in het staal ,mooi egaal in structuur met Jinie. De Nakago heeft de horizontale vijlstreken (Yoko-yasurime) en de typische Hizen Tadayoshi ronde Kuijiri uiteinde.
Dan de Hamon is de typische Hizen Nie deki Suguha hamon waarbij de Nie mooi te zien is.
Een super katana in originele lengte van de 6e Generatie Tadayoshi .

Prijs ; € 14900,-

GEGEVENS:

klingvorm; Shinogi zukuri Katana
lengte/ Nagasa ; 74,1 cm
hoogte Motohaba; 3.01 cm
dik / kasane ; 0.8 cm
sori ; 2,0 cm
hamon ; Suguha in Nie-deki
Jihada ; Hizen Ko-Itame Konuga met jinie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-23

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.
Een zeer bijzondere Shinogi-zukuri Katana uit de Kanbun Shinto periode, ca. 1661-1681, gesigneerd: Musashi No Kami Nagamichi (Musashi/Settsu provincie) met NBTHK Hozon papieren, gemonteerd in een ShiraSaya.
Nagamichi is een directe leerling van Daijio Kunimichi en maakte zwaarden in de Kanbun Shinto periode in Osaka en Edo.

De Hamon is een mooie levendige O-Notare Gunome met veel activiteiten en komt zeer briljant over.

Nagamichi maakte Wazamono scherpe zwaarden en behoort tot de Jyo Saku rang. Dit zwaard is gemaakt in de Shinto Toku-den traditie.

Dit is een krachtige kling in zeer goede Japanse polijsting met 2 Mekugi-ana (de 2e kleine Mekigi-ana aan het einde van de Nakago is gemaakt voor de montering om zo tijdens het vechten de kling beter in zijn Tsuka vast te laten zitten.) en is Ubu, niet ingekort. De Hamon is O-Notare met Gunome Midare met Ko-nie Deki en Ji-Nie. Ook is er Kinsuji te zien. De Jihada is een dichte Ko-Mokume Hada met Jinie.
De Habaki is tweedelig met goudfolie omwikkeld van zeer goede kwaliteit .

Een krachtige lange kling van een smid die je weinig tegenkomt in perfecte polijsting in perfecte conditie.

Prijs ; € 8200,-

€7700,-

GEGEVENS:

klingvorm ; Shinogi-zukuri Katana
lengte / Nagasa ; 72,5 cm
hoogte / Motohaba ; 3.2 cm
dik / Kasane ; 0,7 cm
sori ; 1,2 cm
hamon ; O-Notare & Gunome Midare met Ko-nie Deki en Kinsuji.
Jihada ; Ko-Mokume met Jinie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-24

Dit is een authentiek Japans Nihonto Samurai zwaard.
Een gesigneerde en gedateerde ( Ubu ) ShinShinto periode Katana met een O-Kissaki , met mooie polijsting in prachtige Koshirae , gesigneerd door : Bizen Kuni Osafune YOKOYAMA SUKEKANE Saku (Provincie Bizen Yokoyama school) , gedateerd : 58e Tomonari Dai Mago februari 1865 met NBTHK Hozon papieren. Sukekane behoort tot de Saiiyo Saku (superieur) bekwame smeden , en hij maakte Wazamono scherpe zwaarden. Deze kling is Ubu (niet ingekort) met 2 Mekugi-ana. Deze kling heeft een grote punt (O-kissaki) met een Tobiyaki spot (vrijstaand geharde rondje).

De voorouders van Sukekane dateren uit de Sukesada-school, een van de beroemdste scholen, en floreerden generaties lang onder de Osafune-scholen (de hoofdtak). Er waren verschillende stijlen gesmeed door de generaties van Sukesada tijdens de Muromachi-Edo-periode. Er waren ongeveer 60 zwaardsmeden die Sukesada gebruikten als de naam van zijn maker in de geschiedenis van de samoerai.
De zwaardsmeden in Bizen produceerden veel zwaarden tijdens de Muromachi-periode zoals het was in het midden van de Sengoku-periode (periode van de strijdende staat). De vraag naar zwaarden nam toe onder sterke feodale heren. Het hoge niveau van vakmanschap werd doorgegeven tot het einde van de Edo-periode, en Sukekane is een goed voorbeeld.
BIZEN ligt in de buurt van het Chugoku-gebergte, waar ijzerzand, een van de essentiële materialen voor het maken van Japanse zwaarden, overvloedig aanwezig was. Bovendien hadden BIZEN-zwaardsmeden nauwe toegang tot de Yoshi-rivier, waar ze water en houtskool konden vinden. Deze geologische locatie droeg ertoe bij dat de zwaardsmeden hoogwaardige verfijnde zwaarden smeden. We nemen aan dat BIZEN sinds de oudheid behoorlijk actief was in het smeden van zwaarden. Er wordt gezegd dat BIZEN DEN daar is gemaakt door groepen zwaardsmeden na het late Heian-tijdperk (eind 12e eeuw).
Sukekane was de geadopteerde zoon van Yokoyama Sukemori. Hij was ook bekend als Yokoyama Toshiyuki. Een traditie van de afstamming van Ko Bizen Tomonari was begonnen met Yokoyama Sukenaga en dit ging verschillende generaties door. Sukekane voegde "Tomonari go ju hachi dai mago" (58e generatie afstammeling van Tomonari) toe aan de mei van zijn werken. De nakago van deze katana bevat dit zowel in de ura mei als de datum waarop het is gemaakt, februari 1865. Sukekane is een goed aangeschreven smid, zoals echt wordt gezien op een hoger niveau dat sommige oudere ranglijsten kunnen aangeven. Zijn werk wordt doorgaans evenveel of meer gewaardeerd dan Jo Saku shinshinto. De opzet van de Yokoyama school en met name Sukekane en Sukenaga en anderen om de Ichimonji stijl met hamon en uiterlijk na te maken.
Deze Katana heeft een elegante Koto uitstraling met een flinke sori en een typische Yokoyama Choiji Midare Hamon die zich duidelijk afzet tegen de Jihada. De Jihada is een dichte strakke Itame in Nie-deki. Er zijn geen ware of Fukure ( smeedfouten ) wel heeft de kling bij de Shinogi een roest put. Toen ik dit zwaard kocht wat het behoorlijk roestig, en deze roestpit is er na polijsting helaas niet uit gegaan, anders zou er te veel materiaal weg gepolijst moeten worden.. De Habaki is met goudfolie bekleed en super gemaakt. De Saya is met zwarte lak , de Kurigata is van Buffelhoorn. De Tsuka is met wit/creme Tsuka-Ito omwikkeld met als ondergrond een mooie zwarte Same. En heeft Menuki in Shakudo met vergulde pijlen. De Fuchi Kashira zijn van Shukudo met golven, De Tsuba is van gepatineerd ijzer met een landschap en brug.

Dit is een bijzonder mooi zwaard met mooie Koshirae met NBTHK Hozon papieren in super conditie en goede polijsting.

Prijs : Euro 9950,-

GEGEVENS:

klingvorm; Shinogi zukuri Katana
lengte/ Nagasa ; 65.5 cm
kissaki lengte ; 8.4 cm
hoogte Motohaba; 3,0 cm
dik / kasane ; 0.58 cm
sori ; 2.0 cm
hamon ; Yokoyama Choiji Midare hamon
Jihada ; ko- Itame met Nie-deki

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-25

Dit is een authentiek NIHONTO Japans Samurai zwaard.
Een robuuste ongesigneerde eind Koto/begin Shinto Nagamaki Naoshi Wakizashi ,denkbaar van de Horikawa School uit Kyoto met mooie Naginata Hi en Bo-hi , gemonteerd in een zeer mooie Edo periode Koshirae.
Dit soort van Nagamaki Naoshi klingen werden in de shinto periode veelal ingekort van Naginata (pool-arm) waarmee in de Koto periode veel gevochten werd, om o.a. bij een aanstormende Samurai te paard de benen van het paard weg te slaan zodat de Samurai op de grond lag en dan werd overmeesterd.
De vechttechniek in de Shinto periode veranderde en de grote strijdtonelen (Muromachi periode) waren niet meer aan de orde en zodoende werden deze Naginata klingen omgebouwd tot handwapens.
Deze Wakizashi is Sureage ( ingekort , omdat de Naginata een erg lange Nakago heeft om in de lans voldoende houvast te hebben en niet door de tegenstander kon worden doorgeslagen) , met 2 Mekugi-ana.
Oprichter van de HORIKAWA school was KUNIHIRO (TEN-SHO tot KEI-CHO aan het eind van de Koto periode) Hij verhuisde naar SHIMOTSUKE om zwaarden te maken bij het ASHIKAGA Castle, waar hij vermoedelijk zijn twee beroemde NAMBOKUCHO-kopieën heeft gemaakt voor NAGAO AKINAGA. In de periode van TEN-SHO, richtte hij “HORIKAWA school” op naar zijn naam. Uiteindelijk verhuisde hij naar UMETADA met de School om een van de belangrijkste oprichters van de SHINTO te worden. Hij staat bekend als de vader van SHINTO.
De Habaki is van messing met een mooie goudfolie wrapping. De Kling is goed gepolijst en heeft geen smeedfouten, De Jigane is een Itame Hada mooi egaal in structuur met Jinie. Dan de Hamon die is een Gunome Midare met een regelmatig patroon en Nioi. De koshirae is van zeer goede kwaliteit, De Saya is donker rood/bruin gelakt (gerestaureerd, nieuw gelakt) met hoorn Kurigata en op het eind van de saya een metalen Kojiri. De Tsuka is met donker groen enkel draad Ito gewikkeld (luxe wikkeling) en de Menuki zijn vogels. de Fuchi & Kashira en Kozuga zijn van Shakudo met manden en landbouw gereedschappen en een vogel die daar op rust met high-lights in goud, zilver en Sentuku. De Tsuba is van ijzer met ook hier weer de zelfde voorstelling met gouden high-lights. De Kozuka is met een goede Ko-katana uitgerust.

Een bijzonder mooie robuuste Nagamaki Naoshi Wakizashi met een mooie Edo periode Koshirae.

Prijs ; € 4900,-

GEGEVENS:

klingvorm; Nagamaki Naoshi Wakizashi met Naginata Hi en Bo-hi
lengte/ Nagasa ; 41,5 cm
hoogte Motohaba; 2,2 cm
dik / kasane ; 0.65 cm
sori ; 1,6 cm
hamon ; Gunome Midare in Nioi-deki. Kinsui en Sunagashi
Jihada ; Itame Hada.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-26

Dit is een authentiek NIHONTO Japans samurai zwaard.
Een Hirazukuri Tanto, gemaakt in de vroege Edo-periode (ca. 1600-1624), gesigneerd : Oite Nanki SHIGEKUNI Tsukuru (kore) uit de Monju Provincie, Yamato school, met NBTHK Tokubetsuhozon papieren.
Dit is een tanto gemaakt als een slanke Hirazukuri-Tanto en heeft een uiterst bijzondere Daimyo montering van de Naitó clan en ShiraSaya met Sayagaki.
Shigekuni (geboorte naam Monju Kuró emon) behoorde tot de Monju-clan van de Yamato Tegai School en was hoog gerangschikt als een Saijyo Saku (hoogste) smid en maakte Ryowaza-mono (zeer scherpe) zwaarden. Hij vestigde zich in Fuchu in Suruga-no-kuni tijdens het Keicho-tijdperk (1596-1614) en diende Tokugawa Ieyasu als een van zijn zwaardmakers samen met Shodai Yasutsugu en andere beroemde smeden. Nadat Ieyasu in het tweede jaar van Genna (1616) was overleden, volgde Shigekuni de tiende zoon van Ieyasu, Yorinobu, naar Wakayama in Kishu prov. , waar Yorinobu de familie Kishu Tokugawa oprichtte die een van de drie belangrijkste Tokugawa-families werd.
Shigekuni wordt gezien als een van de beste zwaardsmeden uit de Shinto-tijd. Qua vaardigheden behoort Shigekuni met Horikawa Kunihiro tot de top van alle Keicho Shinto-smeden. Zijn kracht in het produceren van heldere en klare ji en ha was ongeëvenaard onder zijn tijdgenoten. Shigekuni stond bekend om het maken van lange zwaarden en helaas zijn er in latere tijden veel ingekort. We hebben het geluk dat Shodai Nanki Shigekuni vele voorbeelden heeft achtergelaten met zijn persoonlijke geschiedenis, vastgelegd in zijn signatuur over waar hij op verschillende momenten in zijn leven als zwaardmaker woonde. We vinden voorbeelden als WASHU TEGAI no JU SHIGEKUNI SUNPU ni OITE KORE. Dit soort signature is heel specifiek en ik ben blij dat ook deze tanto een volledige signatuur heeft.
De zwaard kenmerken van Shigekuni kunnen worden ingedeeld in twee hoofdstromen. Zijn achtergrond is de Yamato School en hij heeft veel van zijn zwaarden gemaakt met klassieke Yamato-kenmerken. Omdat dit de basis vormde van zijn opleiding voor het maken van zwaarden, zien we dat de meeste van zijn zwaarden deze klassieke Yamato-kenmerken hebben. Deze werken worden gekenmerkt met suguha hamon zoals deze Tanto, en ook ko-midare of gunome, en met een door hakikake verfraaide boshi die in de meeste gevallen stopt in yakitsume-afwerking zonder kaeri. Zelfs de paar voorbeelden waarbij de boshi een kaeri heeft, de lengte van de kaeri is erg kort. De zwaarden van Shigekuni, gedaan in de Yamato-traditie, hebben in een oogopslag een opvallende gelijkenis met de werken van Yamato Kanenaga en ook Shikkake Norinaga.
De andere stroming in zijn stijl was de Soshu school met als voorbeeld Masamune en Sadamune.

De kling heeft 2 Mekugi ana en is Ubu (niet ingekort) en gesigneerd, de Hamon is Suguha met Nie. De Tanto heeft geen Kizu of Ware en geen smeedfouten.
De Jihada is een mooie mokume Hada. De Habaki is tweedelig en voorzien van een goud folie in perfecte conditie.
De Kogatana is gesigneerd en de kozuka is shakudo met goud high-lights met als afbeelding de mon van de Naitó familie. De Koshirae is in excellente conditie en van super goede kwaliteit. De Menuki zijn ook Mons van de Naitó familie met goud high-lights. De Kurigata is mee gelakt. De Tsuka heeft gepolijste super mooie Same met een Mekugi van zilver war zeer speciaal is en in zeer goede conditie. De Saya, heeft diep zwarte lak waarbij de randen zeer geraffineerd gepolijst zijn waardoor de rode lak er door komt wat geliefd was bij hoog geplaatste leden van een Daimyo clan, in zeer goede conditie.

Een super Daimyo Tanto met een perfecte koshirae van een Saijyo Saku smid. (115 punten Hawley)

Prijs; € 13900, -

GEGEVENS:

klingvorm; Hirazukuri Tanto.
lengte / nagasa; 28,4 cm
hoogte / motohabe; 2,54 cm
dik / motokasane; 0,5 cm
sori; 0,0
hamon; Suguha met Nie.
jihada; Mokume met jinie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-27

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.
Een Mumei vroeg Shinto Wakizashi, met HBTHK Hozon papier, toegeschreven aan: Uda School TOMOTSUGU (Koto ca. 1532) met mooie en speciale kwaliteit Koshirae.
De Uda School was gevestigd in de Etchu Provincie waar de Ko-uda school in de Kamakura periode met smeden begon. De basis word door de Yamato traditie en de Soshu traditie door Norishige overgebracht en verder gebruikt.
Er zijn in een lange periode vele smeden werkzaam geweest bij de Ko-uda en Uda school, als Kunimune, Tomotsugu, Kunifusa, Kunimune, ect. In de lange periode dat de Uda school actief was zijn er zeer vele zwaarden door hun gemaakt.
De meeste smeden van de Uda school behoren tot de Jyo-Saku klasse en maakte veelal Wazamon scherpe zwaarden.
Hun zwaarden zijn veelal ingetogen wat de Hamon betreft maar hebben een zeer fraaie en actieve Itame jihada.
Deze Wakizashi is Ubu, niet ingekort met 1 Mekugi-ana, de Habaki is van massief zilver. De Kling is goed gepolijst en heeft geen smeedfouten, De hamon is Suguha met Nie. De Jihada is een goed gemaakte levendige Itame met Jinie.
De koshirae is van goede kwaliteit, De Saya is met mooie Same omwikkeld die met rood bruine kleur is ingelegd, de Tsuka is met creme kleur draad gewikkeld en de mekugi is uit zilver die in elkaar gedraaid worden, de Menuki. De Fuchi& Kashira en de Tsuba zijn donker rood uit Sentuku / Yamagane (soft metal) in zeer goede kwaliteit. De Tsuba heeft nog een rand van Shakudo.
Ook heeft de Saya een Kurigata en Kojiri uit hoorn.
De Wakizashi heeft een ijzeren Kozuka met Ko-katana, de Kozuka is in de vorm van een gesigneerde Nakago.

Een bijzondere kling met een zeer mooie Koshirae.

Prijs ; € 3800,-

GEGEVENS:

klingvorm; Hirazukuri Wakizashi
lengte/ Nagasa ; 42,6 cm
hoogte Motohaba; 2,8 cm
dik / kasane ; 0.5 cm
sori ; 1,0 cm
hamon ; Suguha met nie
Jihada ; Itame met Jinie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-28

Dit is een authentiek Japans samurai zwaard. TANTO AANGEBODEN VAN PRIVÉ-COLLECTIE.
Een Hirazukuri Tanto als Yoriodoshi, gemaakt in de Shinshinto periode (ca. 1850), ongesigneerd en toegeschreven aan : Koyama Seiryuken MORITOSHI met NTHK papieren (6 stempels en daarmee als hoger certificaat toegekend aan deze kling) deze smid heeft zeer goede en sterke klingen gemaakt en stond bij de Samurai bekend als meester maker van vechtzwaarden. De kling is in Shira saya met een Sayagaki.
Seiryuken Moritoshi heette Iwamoto Kiyouemon. Hij was de broer van de beroemde Chounsai Tsunatoshi. Hij werd door Tsunatoshi als broer de tweede generatie genoemd.
Tsunatoshi werkte onder Moritoshi. Deze was een persoonlijke zwaardsmid van Shuhou Iwakoku Han.
Dit zwaard is vanaf het eerste gezicht, dat doet denken aan Koyama Munetsugu.
Moritoshi was een Shinshinto-smid die deel uitmaakte van de Chounsai Tsunatoshi-school, een van de meest invloedrijke scholen van de periode. Koyama Munetsugu, Unju Korekazu en Takahashi Naganobu waren allemaal studenten van deze school en gingen allemaal met hun zwaarden een eigen belangrijke zwaardzwaardgeschiedenis.
Dit is een kling gemaakt als Yoriodoshi uitvoering om door een harnas te steken, de kling in goede polijsting zonder Kizu or Ware/smeedfouten, 2 Mekugi-ana en niet Machi-okuri maar blijkbaar iets van de Nakago afgehaald, De Hamon is Suguha basis met gelijkmatige Gunome met Jinie & Nie.
De Jihada is een dichte Itame Hada. De Habaki heeft is van roodkoper.

Een sterke dikke grote Yoriodoshi Tanto van de Koyama school die veel goede klingen hebben gemaakt.

Prijs ; € 3600,-

GEGEVENS:

klingvorm; Hirazukuri Tanto als Yoriodoshi.
lengte / nagasa; 28.0 cm
hoogte / motohabe; 3,0 cm
dik / motokasane; 0,9 cm
sori; 0.2 cm
hamon; Suguha met Gunome
jihada; Itame.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-29

Dit is een authentiek Nihonto Japans Samurai zwaard.

Een ongesigneerde ( Mumei ) Koto tijdperk , midden Kamakura periode Katana ( ca. 1240-1270 ) in een zeer goede Japanse polijsting met NBTHK Tokubetsu HOZON papier. Toegeschreven aan de AYANOKOJI - Den met een ultime bijzonder fraaie Koshirae met NTHK Tosho papier en 3x gesigneerd OMORI school en ShiraSaya.
De Ayanokoji school valt onder de YAMASHIRO traditie, en het word gezegd dat Nagamasa de oprichter was. Onder andere waren Sadatoshi en Sadayoshi als mede oprichters beschouwd in de plaats Ayanokoji waar de school ook de naam aan ontleed.
De smeden in deze school gebruikten allen een 2 karakter signatuur, waar o.a. ook Sukesada, Sadaie, Sadatoshi, Sueyuki en Tadaie toe behoorden. Er is weinig bekend over de Ayanokoji school en hun zwaarden zijn bijzonder, omdat er niet veel zijn overgebleven in familie's of verzamelingen in en buiten Japan.
Gebruikelijk voor deze school was een Jigane van een mix van Mokume met Itame en soms ook Masame ( niet in deze kling ) De Hamon is gebaseerd op Ko-Gunome, Choji-Midare met veel activiteiten als Ji-Nie , Kinsuji en Ashi.
Deze kling is O-suriage , dus ingekort met 4 Mekugi-ana. Het zwaard heeft geen Ware of Kizu of andere fouten. De Ayanokoji school werd ingedeeld tot de O-wazamono scherpe zwaarden.
Dit zwaard is in 2007 op de veiling van Christies in London aangeboden en had een estimate inzet tussen de 21.000 en 22.000 Euro ( zonder de 25% auktion toeslag ) . Het zwaard was toen in een matige polijsting met ook wat plekken en krassen in de polijsting en geen papieren. Na de London veiling is het zwaard naar Japan gestuurd voor polijsting door een Mukansa polijster , nieuwe ShiraSaya en certificering voor de kling en de Koshirae.
Het zwaard heeft nu NBTHK Tokubetsu-Hozon en de Koshirae heeft de NTHK hoge, 5 keurmeester stempel beoordeling.
De Habaki is met een goud folie omwikkeld in hoogwaardige kwaliteit als een 2 delige.
De Koshirae is van zeer hoogwaardige kwaliteit met Shakudo en draken en golven in goud high-lights. De Tsuka is met een zeer speciale Rattan gelakte zwarte wikkeling in zeer goede conditie, De Tsuba is gesigneerd : Mori Tokinobu en uit dik en masief Shakudo met draak motief in de wolken en een opgezette rand in goud high-lights. De Menuki. Vergulde draken. de Saya is zwarte Uruchi lak met Kirikane goud spikkels ingelegd en Maple leaves ( Japanse Esdoorn ) die in herfst kleuren zijn in hoog reliëf.
De rest van de montering is uit massief zilver met goud high-lights en van de Omori school en van super hoge kwaliteit en gesigneerd ; de Fuchi-Kashira = Omori Eishu ( Omori Teruhide ca. 1828-1870) . Teruhide was de hoogste meester van de Omori school en staat met zijn werken erg hoog gekwalificeerd.
De Kojiri is gesigneerd ; Masahide ( een leerling van Omori Eiman de vijfde zoon van Eisho ( Teruhide ) , welke de geadopteerde zoon Eishu ( hij nam later in zijn naam MORI op ). Hij studeerde onder Yanagawa Naotoki en trouwde met de dochter en kwam zo in de Sano Naoteru familie terecht.

Een bijzonder goed gesmeede kling van de weinig voorkomende Ayanokoji Den met een ultiem fraaie koshirae van subliem hoge kwaliteit.

Prijs Euro 34950,-

€34.500,-

GEGEVENS:

klingvorm; Shinogi zukuri Katana
lengte/ Nagasa ; 68.6 cm
hoogte Motohaba; 2.95 cm
dik / kasane ; 0.65 cm
sori ; 1.54 cm
hamon ; Ko-Gunome, Choji-Midare met Ji-Nie , Kinsuji en Ashi.
Jihada ; mix van Mokume met Itame

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-30

Dit is een authentiek NIHONTO Japans samurai zwaard.
Een Hirazukuri Yoriodoshi Tanto, gemaakt in de Koto periode (ca. 1490-1530), gesigneerd : NIO (Suwo Nio school). Met mooie Koshirae en Shira-Saya met Sayagaki en mooie oude opberg kist met Kagi opschrift.
De invloed en cultuur van de Kinai strekte zich uit van de Fujiwara-familie via de ToDaiJi tot vele Jisha-tempels en heiligdommen om in Yamato-stijl te zitten in het Shoen Manor-house in Suwo. Zwaarden worden gezien vanaf de Heian Jidai en de Muromachi.
De naam NIO kwam van de Tempelwachters NI&O die voor de tempels staan om hen te beschermen.
Het oudste nog bestaande zwaard is de Tachi-mei Bun-ei 2, Kiyotsuna (1265) van Itsukushima, het heiligdom van de drie dochters.
Een Fujiwara Kiyohisa gedateerd, Sho-O Gan-nen Ku-gatsu Tsuitachi (1288) staat bekend als oprichter. - Hun school gaat door de Nambokucho naar de Muromachi en tot Shinto.
KIYOZANE(1) YAMATO de smid die aankomt via CHIKUZEN is oprichter en vader in SUWO (Nio). De YAMATO stijl verhoogde SHINOGI wordt traditie. Zijn volgelingen van zijn school blijven op de achtergrond, omdat KIYOTSUNA's BUN-EI periode TACHI verblijft op het eiland ITSUKU-SHIMA. Toeschrijvingen die voortkomen uit legende geef het aan KIYOTSUNA(1) - die eigenlijk zestig jaar heeft gewerkt. SUWO - NIO School * De goden van de poort *
KO-NIO: Onder de deken van YAMATO-stijl.
ITAME/MOKUME met MASAME dat is KUMORI “bewolkt”.
HOSO-SUGU KUZURE BA met KO-ASHI. HOTSURE.
De kling heeft 1 Mekugi ana en niet ingekort , de Hamon is Gunome Notare met Nie en Sunagashi . De Tanto heeft een geweldige levendige uitstraling, vol activiteiten.
De Jihada is een mooie Itame met aan de Mune Masame Hada met een mooie zachte glans en de Mune is een MitsuMune. De Habaki is uit masief zilver.
De Koshirae is in goede conditie en van goede kwaliteit waarbij de Saya mooie donker rode Urushi lak heeft. De Menuki zijn shakudo Jing/Jang mons, die tevens als Mekugi dienen om de kling in de Tsuka vast te houden. De Tsuka heeft geen wikkeling maar Same met de F&K uit glad zilver. De Saya is voorzien van een zilveren Kurigata.

Een bijzondere gesigneerdeTanto van NIO school uit de Koto periode waarvan weinig klingen in omloop zijn en een bijzondere Aikuchi koshirae en opbergkist.

Prijs Euro 2890,-

GEGEVENS:

klingvorm; Hirazukuri Yoriodoshi Tanto (Mitsu-Mune)
lengte / nagasa; 21.0 cm
hoogte / motohabe; 2.0 cm
dik / motokasane; 0,7 cm
sori; 0,25
hamon; Gunome Notare in Nie met Sunagasi , Hotsure en Utsuri.
jihada; Itame met Masame.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-31

Dit is een authentiek Nihonto Japans Samurai zwaard.
Een gesigneerde Kan-ei/vroege Kanbun Shinto periode Wakizashi (ca. 1650-1672) in een zeer goede polijsting met NBTHK HOZON papier. Gesigneerd ; Izumi ( no ) Kami Fujiwara Kunisada als 1e generatie met zeer fraaie Koshirae en ShiraSaya met Tsunagi (70 punten in de Hawley) Deze Wakizashi is van de beroemde eerste generatie ( Shodai ) Kunisada , de vader van de zeer beroemde Inoue Shinkai , uit de Settsu provincie. Deze 1ste generatie was werkzaam rond Kan-ei/Kanbun (1650-1672).
Kunisada 1e generatie wordt ook wel Oya-Kunisada , wat in het Japans ouder of parent betekend. Inoue Shinkai hielp in zijn begin jaren zijn oudere vader vaak met het maken van zwaarden, wat ook regelmatig te zien is in het smeedwerk en de signatuur.
De in 1589 geboren Kunisada (in de provincie Hyuga) verhuisde later naar Osaka, en word ook wel de oprichter van de Osaka Shinto genoemd , hij overleed in 1652.
De eerste generatie Kunisada werd geboren in het zeventiende jaar van Tensho (1589). Zijn geboorteplaats was centraal Kyushu, in Obi-han in de prefectuur Hyuga. Hij werd leerling van Horikawa Kunihiro. Veel mensen geloven dat Kunisada eigenlijk een student was van Kunitomo, een van de leidende studenten van Kunihiro. Het is ook zeer waarschijnlijk dat Kunitomo de neef van Kunihiro was. Net als Kunihiro en Kunisada werd Kunitomo ook geboren in Obi, Hyuga.
Na een aantal jaren als leerling onder Kunitomo te hebben doorgebracht, werd Kunisada onafhankelijk en verhuisde naar Osaka. Een andere student van Kunitomo.
Osaka was toen een nieuw ontwikkelde stad. Toyotomi Hideyoshi begon daar met de bouw van zijn enorme kasteel in 1584 en het werd voltooid in 1585. Hideyoshi stierf in 1598 en de heer van het kasteel werd zijn zoon, Hideyori. Het kasteel werd verwoest door Tokugawa Ieyasu tijdens de zogenaamde Osaka Winter- en Osaka Summer-campagnes van 1614-1615. Ook de stad Osaka werd verwoest. Hideyori en zijn moeder, Yodo, pleegden aan het einde van de oorlog allebei zelfmoord. Het Tokugawa Shogunate vestigde vervolgens in 1619 een kantoor in Osaka. Het heette de Osaka Jodai. Ze begonnen in die tijd met de wederopbouw van de stad en het kasteel.
Kunisada ontving de titel van Izumi-no-kami in het negende jaar van Genna (1623). Omdat er voorbeelden zijn, zoals een zwaard uit 1621 en ondertekend met "Sesshu Osaka ju Fujiwara Kunisada", weten we dat Kunisada naar Osaka verhuisde voordat hij de titel Izumi-no-kami kreeg. Gezien de tijd dat Osaka Jodai werd opgericht en de datum van dit zwaard, Kunisada is waarschijnlijk tussen 1619 en 1621 naar Osaka verhuisd. Kunisada werkte gestaag van 1623 tot rond 1645. Hij tekende de meeste van zijn bladen met de mei, "Izumi-no-kami Fujiwara Kunisada". Soms gebruikte hij "Izumi-no-kami Kunisada" of "At Osaka Izumi-no-kami Kunisada". Kunzan Honma wees erop dat de reputatie van Kunisada's werk is dat zelfs zijn gemiddelde producten van hoge kwaliteit zijn (Jyojyo saku ). Kunzan schreef dat hij geloofde dat de kwaliteit van de gemiddelde zwaarden van Kunisada beter is dan die van de tweede generatie Kunisada ( Inoue Shinkai), hoewel de beste producten van laatstgenoemde meer gewaardeerd worden dan de eerste generatie Kunisada.
Deze kling is Ubu , dus niet ingekort met 1 Mekugi-ana. De Wakizashi heeft een Gunome Midare/Choji Midare in Nioikuchi , de Jihada is een Ko-Itame met Jinie zoals de Osaka Shinto Jigane moet zijn. De Habaki is een 2 delige en verguld in hoogwaardige kwaliteit. De Koshirae is van goede kwaliteit met Shakudo F&K met kreeft of spiny lobster in goud high-lights. de Saya is donker bruin Uruchi lak met buffel hoorn delen.. De Tsuka is met een goede zwarte wikkeling, met schelpen als Menuki. De Tsuba is uit ijzer met doorbroken motief van bloesem en Mons. Een bijzonder goed gesmeede kling van Kunisada met een koshirae van goede kwaliteit.

Prijs: € 6750,-

GEGEVENS:

klingvorm; Hirazukuri zukuri Wakizashi
lengte/ Nagasa ; 39.5 cm
hoogte Motohaba; 3.0 cm
dik / kasane ; 0.71 cm
sori ; 0.6 cm
hamon ; Nie-deki Gunome Midare met Choji Midare en Tobiyaki.
Jihada ; Osaka Shinto Itame met jinie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-32

Dit is een authentiek NIHONTO Japans samurai zwaard.
Een Daimyo gemonteerde Hirazukuri Aikuchi Tanto, gemaakt in de Koto-Muromachi periode (Augustus 1554), gesigneerd en gedateerd: Bishu Osafune SUKESADA, // 8e maand Tenbun (24e) (augustus 1554) van de Bizen School, met NBTHK Hozon papieren op de kling. Tevens is er een kopie bij in het Japans van de Mon en de Clan waarin deze tanto in bezit is geweest.

Sukesada was actief in de Bunmei periode tot het einde van het Muromachi tijdperk in de Bizen Provincie. SUKESADA was in die tijd samen met Harumitsu (waarvan ik in 2019 nog een Daimyo gemonteerde Tanto heb gehad) en Kiyomitsu die toen vele zwaarden maakten in massaproductie gezien het Japanse tijdperk waarin constant oorlogen waren en de vraag naar zwaarden zeer hoog was. De Jihada in deze kling is Mokume, er is Utsuri. Dit is een tanto gemaakt als Hirazukuri-model. De kling is goed gepolijst, heeft 2 Mekugi ana en Ubu (niet ingekort) gedateerd en gesigneerd, de Hamon is op basis van Muneyaki en Hitatsura met veel Nie en Nioi en Sunagasi. Sukesada maakte de meeste Tanto’s in Gunome en weinige in Hitatsura zoals deze tanto. De Tanto heeft geen ernstige Kizu of Ware en geen smeedfouten, wel een kleine vroegere roest put die er bij het polijsten niet helemaal uit gegaan is. Sukesada maakte O- Wazamono scherpe zwaarden en kan ingedeeld worden bij de Jyo-Saku klasse.

De Koshirae is van Daimyo/Hofhouding kwaliteit en in super conditie , gezien dat de Kiri Mon alleen was voorbehouden aan de Keizerlijke Godaigo. Later werd de Kiri Mon ook gebruikt door Oda Nobunaga en Toyotomi Hideyoshi om hun Generaals te eren voor hun verdiensten. De zwaardsierraden zijn masief Shakudo en voorzien van vele Mon’s (Familiewapens) de Menuki ( als Kiri Mon van Keizerlijke Godaigo en meerdere Daimyo) zijn speciaal en op een plaat Shakudo (Tsutu-gane) gemaakt, de Mekugi die maar aan één kant in de Tsuka gaat en niet doorloopt wat buitengewoon is, is van Shakudo. De Tsuka heeft geen Tsuka-ito, maar bestaat uit gelakt hout. De Saya, heeft een diep donker rode lak (Nashiji) in super goede conditie. De Habaki is omwikkeld met goudfolie en hoogwaardig afgewerkt. Alle fittingen zijn ensuite, zoals ook de Kogai met dezelfde Kiri Mons.

Een zeer bijzondere Daimyo uitvoering Koto Aikuchi Tanto in super goede conditie.

Prijs;€ 10950, -

GEGEVENS:

klingvorm; Hirazukuri Tanto.
lengte / nagasa; 22.4 cm
hoogte / motohabe; 2,0 cm
dik / motokasane; 0,55 cm
sori; 0,0
hamon; Hitatsura basis met Muneyaki , Utsuri, Sunagasi, Nie en Nioi
jihada; Mokume .

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-33

Dit is een authentiek Nihonto Shinsakuto ( 1987 ) Japans Samurai zwaard.

Een gesigneerde en gedateerde Shinsakuto 1987 Tachi met grote Bo-hi in een zeer goede Japanse polijsting ( Mukansa polijsting ). Gesigneerd en gedateerd ; Minamoto MASATSUGU , gedateerd 2e maand 1987 , gemaakt voor de YAMATO familie in ShiraSaya.
Het zwaard is robuust en groot als kopie uit de Nanbukucho periode met Bo-hi en diepe Sori. De Jigane als Ko-itame met Jinie die super gecontroleerd gemaakt is. De Hamon is gebaseerd op Gunome, Midare met Nie en grove Ara-Nie en dikke Niokuchi, en heeft een diepe en brede Bo-Hi over de gehele lengte van het zwaard.
Masatsugu werkt in de Hitachi provincie.
Zijn zwaardsmedende voorouders werkte in de Edo en laat Edo periode ook al onder deze naam en waren werkzaam in de Hitachi provincie, zijn voorvaderen werkten o.a. voor de Kasama Daimyo clan in de late Edo periode.
Helaas is er buiten Japan zeer weinig bekend over Minamoto Masatsugu.
Hij blijkt ook meerdere Nyusen prijzen voor zijn werk te hebben gekregen vanuit de NBTHK.
De Habaki is met een goud folie omwikkeld in zeer goede kwaliteit.

Een bijzonder goed gesmede kling met Bo-hi van een Gendai/Shinsakuto smid gemaakt voor de YAMATO familie.

Prijs Euro 6450,-

GEGEVENS:

klingvorm; Shinogi zukuri Tachi
lengte/ Nagasa ; 75.0 cm
hoogte Motohaba; 3.33 cm
dik / kasane ; 0.8 cm
sori ; 2.5 cm
hamon ; Gunome-Midare met dikke Nioikuchi Nie en grove Ara-Nie
Jihada ; Ko- Itame met Jinie

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-34

Dit is een authentiek NIHONTO Japans Samurai zwaard.

Een ongesigneerde ShinShinto hirazukuri Wakizashi met NBTHK Kicho token papieren . toegeschreven aan ; Yamaura MASAO , ShinShinto ca. 1854/1860 . Gemonteerd in een super mooie Mino School Koshirae ,
Yamaura MASAO ook wel SANEO genoemd was werkzaam in de Shimano provincie en was de ouder broer van de beroemde KIYOMARO. ( Kiyomaro pleegde wegens het niet afkrijgen van een grote opdracht van zij heer Seppuku op 14 November 1834 op de leeftijd van 42). Beide waren leerling van Kawamura Toshitaka die in de provincie Ueda werkzaam was. Masao was 9 jaar ouder dan Kiyomaro en verandere in zijn loopbaan zijn naam diverse malen, te beginnen in 1851, van Tennenshi Masatoshi naar Toshimasa naar Masao en Saneo en tenslotte naar Toshinaga. Hij was o.a. werkzaam voor Lord Sanada van de Matsushiro clan. Er word beweerd dat Masao 17 studenten onder zich had inclusief de beroemde Kanetora ( van de Yamaura Kanetora school ). Masao overleed in 1875 op de leeftijd van 71 jaar. Masao word in de Hawley met 60 punten genoemd.
Masao maakte zijn werk in de Mino en Soshu traditie, waarbij deze wakizashi een Mino voorbeeld is en een Mune heeft als een Mitsu-mune , ( klein deel afgeplat boven op de mune ).

Masao behoort tot de Jyo Jyo Saku klasse en maakte O-Wazamono scherpe zwaarden, deze wakizashi is zeer goed gepolijst en zeer scherp. Deze Wakizashi is Ubu , niet ingekort met 1 Mekugi-ana,, geen smeedfouten en goed gepolijst. De polijsting is zacht en lijkt alsof er een mistige laag op de kling ligt. Tevens heeft de kling een brede Hi en een smalle Soe-hi. De Habaki is van messing met een mooie goud folie wrapping. De Kling is goed gepolijst en heeft geen smeedfouten,
De Jigane is een Ko-Itame Hada mooi egaal in structuur met Jinie.
De Hamon is Gunome Midare met Nie. De Nioikuchi is dik en niet af gepolijst.
De koshirae is van zeer goede kwaliteit, De Saya is zwart gelakt met hoorn Kurigata. De Tsuka is met zwart Ito draad gewikkeld en de Menuki zijn bloemen met gouden high-lights . de Fuchi & Kashira en Tsuba zijn Shakudo met Nanako bewerkt van de MINO school met planten en insecten. De Tsuba is van Shakudo met Kinko bladeren en insecten met gouden high-lights. De kozuka is van Shakudo met ikebana bloem-boeket en een gesigneerde Kokatana.

Een bijzonder mooie Wakizashi van een hoog geplaatste smid met een mooie Edo periode Koshirae.

VERKOCHT

GEGEVENS:
klingvorm; hira zukuri Wakizashi
lengte/ Nagasa ; 39.2 cm
hoogte Motohaba; 3.5 cm
dik / kasane ; 0.66 cm
sori ; 0.4 cm
hamon ; Gunome Midare met nie
Jihada ; Ko Itame Hada met jinie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-35

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.
Een ongesigneerde laat Koto periode (ca. 1550-1570) Katana met mooie polijsting in prachtige Tensho stijl Koshirae, toegeschreven aan: Takada Sadamori (Provincie Bungo, Bungo Takada school) met NBTHK Hozon papieren.
De provincie Bungo in Kyushu bracht goede zwaardsmeden voort als Yukihira in de Koto-tijd. Tomoyuki richtte de Bungo Takada school op in de Nanbokucho-periode. Tomoyuki wordt beschouwd als een superieure zwaardsmid. Met het verstrijken van de tijd wordt algemeen aangenomen dat de kwaliteit en stijl afnamen en tegen de Muromachi -periode waarin constant oorlogen waren en de vraag naar zwaarden zeer hoog was. Leden van deze school staan ook bekend als Fujiwara Takada smeden met als voorbeeld, Noriyuki, Sadamori, Sadayuki, ect., omdat ze Fujiwara als familienaam in hun handtekeningen gebruikten. De provincie Bungo was in het oude Japan gelegen op Kyushu, onder de Hizen en Higo provincies.
Bij de Bungo Takada school zijn veel zwaarden gemaakt waarvan nog vele bewaard zijn gebleven en in omloop zijn. Vele zwaarden van de Takada school maken weinig indruk omdat ze relatief saai zijn met weinig activiteiten.
Deze Katana heeft een elegante levendige uitstraling met een mooie sori en een active wilde Gunome Midare Hamon die zich duidelijk afzet tegen de Jihada met veel Utsuri tegen de Shinogi aan wat best uitzonderlijk is voor deze school. De Jihada is een dichte Itame in Nie-deki. Er is een onregelmatigheid in het bereik van de hamon als een soort ware, maar niet als opening De Habaki is 2 delig met goudfolie bekleed. De Saya is met hele donderbruine lak evenals de Kurigata en Kaeshizuna (haakje) en Kojiri. De Tsuka is met donkergroene Tsuka-Ito omwikkeld met als ondergrond zwarte Same. en heeft Menuki in Shakudo met vergulde details. De Fuchi is uit Almagane/Sentuku als voorstelling regen, de Kashira is van Buffelhoorn waar het Tsuka-ito overheen loopt Dit werd meestal gedragen door hoog geplaatse Samurai of bij Daimyo’s of Shogun hofhouding, De Tsuba is ook uit Almagane/Sentuku in Katabori met als voorstelling een tijger en Draak bij wild water, de tsuba is gesigneerd Mitsusada met Kao.

Dit is een bijzonder mooi zwaard met super Koshirae met NBTHK Hozon papieren in super conditie en goede polijsting.

VERKOCHT

GEGEVENS:
klingvorm; Shinogi-zukuri Katana
lengte/ Nagasa ; 69.9 cm
hoogte Motohaba; 3,0 cm
dik / kasane ; 0.64 cm
sori ; 1,95 cm
hamon ; midare hamon
Jihada ; Itame met ji-Nie en UtsuriJapanse Samurai Zwaarden Yoroi Armor & Aziatische kunst Informatie & Service
Zwaarden / Nihonto Zwaard-toebehoren Consignatie-zwaarden
Kabuto & Yoroi Damast- & Jachtmessen Boeken Blockprints & Scrollen Overige
Contact / Condities Nieuws / Agenda

Naar boven